Стопани от Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич се запънаха: Няма да продаваме евтино грозде, ще искаме поне 60 ст на кг

Стопани в най-лозарските райони на Пиринския край – Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич, са категорични, че няма да продават гроздето си за жълти стотинки. „Ще искаме минимална цена от 60 стотинки за килограм. А не да ни вземат продукцията за по 30-40 стотинки за килограм, както е било други години. Миналата година не продавахме евтино, тази година пак ще е така”, споделиха лозари от санданското село Ктунци. Винпромите вече имат собствени насаждения и не дават добра цена. Принудени сме да продаваме на дребно на хората, които пък нямат достатъчно пари да плащат скъпо. Но ще е престъпление да продаваме евтино, казват стопаните.

Цена под 50 стотинки за килограм ще означава, че са работили цяла година на загуба. Защото лозарите пръскат често лозята си, за да ги спасят от болести, харчат доста пари за препарати, за оран, за наемни работници. Затова сметката им ще излезе на минус, ако дадат гроздето си евтино. В района най-разпространеният сорт е „Широка мелнишка лоза”, който преди 4 години удари дъното и се продаваше за 35-40 стотинки за килограм. Преди три години пък многото дъждове и болестите съсипаха лозовите насаждения, загубите бяха над 50%, а на места – 80-90%., пише кмета.бг За сортовете „Мерло” и ”Каберне” лозарите се надяват на цена от поне 80-90 стотинки за килограм. Реколтата засега е качествена, тъй като температурите през лятото са много високи и плодът е натрупал висока захарност.