С 200 л боя художниците на Евгени Серафимов за 5 дни изрисуваха дъждовник върху 300 стъпала в Кюстендил, отпразнуваха го със зумба партито на Рени Цветкова

  Художникът Евгени Серафимов на сн. вдяно

 Малките танцьори показаха уменията си

След 5-дневна работа новите майстори на художника Евгени Серафимов завършиха творбата си „Саламандър“, разположен върху близо 300 стръмни стъпала от пазара до лесопарк „Хисарлъка“ в Кюстендил. Заради денивелацията, мястото не е сред предпочитаните  за стигане до хълма над града.  За изрисуването му художниците използваха близо 200 литра специална боя, която е трудно за измиване. Вдъхновени от работата на децата , баби водеха внучетата си да рисуват вечерно време, избягвайки големите жеги. Сред групата имаше и ентусиасти от САЩ, дошли да прекарат ваканцията си в Кюстендил, както и студенти от Художествената академия.  Местни фирми на добра воля носеха вода и храна за художниците. Сред най-активните бе Тина Чаова, която от години е част от школата „Новите майстори“ и предстои да бъде абитуриентка. „ Харесва ми да рисувам, смятам да уча архитектура в Япония“, казва още Тина. Идеята за дъждовника или саламандър идва от талантливия учител Евгени Серафимов. Първата му провокация от такъв мащаб бе миналата година, когато пак заедно сътвориха на площада „Майстора на 1 декар”. Замисълът бе запазване “марката” на града, като място, където се прави изкуство.  Официалното откриване на „Саламандъра“ премина със зумба парти, а танцьорите на Рени Цветкова първи стъпки на цветния килим. „Вярвам в миналото, във времето на Майстора и на другите Велики художници. Вярвам и в бъдещето, защото знам, че това място има потенциал, но от нас зависи единствено настоящето. Провокацията и изпълнението беше сложно, но се получи. За 1900 години история може да има много символи, но като се порових за това, какво прави дъждовника специално животно, научих, че той е единственото животно, на което, ако му се откъсне един крайник, регенерира и след седмици се появява нов крайник“ , заяви Евгени Серафимов. Той допълва още, че  дъждовниците имат специален ген, който ги кара винаги да се самоизграждат. Именно това го кара да възприеме родния си Кюстендил  като живо тяло. Убеден е, че в това тяло винаги има гени за регенериране, а гените на града, това са хората.

Художникът благодари на Младежка банка, спонсорирали начинанието и  на съпругата си Лили, на верния си приятел Любен Лазаров. Лили беше основен двигател при контуриране на саламандъра. Евгени Серафимов призна, че  Най-важна обаче е движещата сила на децата, които рисуват, които са му повярвали и неуморно творят.

Как изглежда саламандърът

Първото парти на 300-те стъпала

Рени Цветкова в средата с децата, които танцуваха зумба

Изкачването на стръмните стълби

Даниела Митова