Самоковци чакат помощите от общината за наводнението, Емилия Иванова и Роза Ангелова: Вярно ли е, че вече се дават по 300лв., а ромите имат ли нотариален акт, за да получат обезщетение

 

Докладна от кмета Владимир Георгиев за осигуряване на средства за отстраняване на последствията от наводнението на територията на община Самоков ще бъде гласувана на ОбС сесията. Предлага се увеличение на бюджета в „Обезщетения и помощи по решение на общински съвет” със сумата от 50 000 лв. Предвижда се средствата да се осигурят от намалението на плана по разходите в културния календар – за «Празник на гр. Самоков». Предвидените 30 000 лв. се предлагат да станат 15 000 лв. и от резерва за непредвидени и неотложни разходи да се вземат 35 000 лв. Съветниците ще решат дали да увеличават планираните средства в бюджета в графа «Ликвидиране на последствията от стихийни бедствия и производствени аварии” сумата от 100 000 лв. Общинска администрация предлага средствата да се осигурят от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Съветниците ще упълномощават самоковския кмета да назначи комисия от общинска администрация, която да обобщи резултатите от протоколите за нанесени щети. Комисията трябва да предложи критерии за оценка на щетите и списък на домакинствата за подпомагане, оценен в точки. Кметът трябва да представи на Общински съвет за утвърждаване предложенията на комисията. „Вече чухме, че се давали пари. Проверихме в Общината, обадихме се по телефона. Казаха ни, че от Общината все още не се дават пари за обезщетения. Явно се дават от социалните. Ако е така, питаме – по какви критерии – само на пострадалите от ромската махала ли ще се дават? Казаха ни, че трябва нотариален акт, имат ли ромите за незаконните си къщи нотариални актове? Вярно ли е, че вече се дават по 300лв.?“ – зададоха въпрос в редакцията ни Емилия Иванова и Роза Ангелова от Самоков.

Ще направим журналистическа проверка по темата и ще оповестим отговорите на Дирекця „Социално подпомагане“ – Самоков.

 Марияна Вучова