Управителката на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова: В община Благоевград не се очаква да има режим, придобиваме активите на селата Дренково, Логодаж и Клисура за управление и стопанисване на водопроводната мрежа

IF

 

 

В няколко населени места от общините Благоевград и Симитли имаше леки смущения във водоподаването. Това каза на пресконференция инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – БлагоевградТя уточни, че нарушения във водоснабдяването е имало в благоевградското село Изгрев и село Еленово. „При село Еленово в момента приключва реконструкция на мрежата и всъщност нарушенията бяха предизвикани от това, но в село Изгрев смущенията бяха в следствие на това, че водата се използва за напояване в по-ниските части и не може да се качи нормално налягане в по-високите части на селото“, каза още инж. Димитрова. По отношение на селата в Община Симитли тя уточни, че е имало проблеми в Крупник и Полена. „На място няколко пъти бяха проведени срещи между мен, началника на регионалното поделение и участъковия ръководител с кмета на село Крупник Иванка Чакалска, с кмета на село Полена Веселин Топузов и с кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, на които бяха набелязани конкретни действия за подобряване качеството на предлаганата услуга, предвид това, че довеждащия водопровод до резервоара на село Крупник е амортизирал и остарял“, отбеляза инж. Димитрова. Според нея именно това е една от причините за възникването на проблеми в симитлийските села, защото често има аварии. „Оказа се отново, че водата не достига, защото има свръхпотребление за напояване и мрежата е така направена, че от вътрешната мрежа на село Крупник се напоява и село Полена и когато има голямо потребление на вода в Крупник, вода до Полена не стига“, заяви инж. Димитрова.

Тя увери, че с помощта на контролните групи и служителите на ВиК – Благоевград тези недобросъвестни действия са били прекратени. В област Благоевград очакваме трайно засушаване в края на август и началото на септември, но дали ще има такива зависи от това дали ще има някакви валежи от дъжд и какво ще е количеството на водата, което се употребява. Обикновено късното лято и ранната есен продукцията е прибрана и няма нужда от напояване, затова очаквам, че нещата ще бъдат спокойни“, каза още инж. Росица Димитрова и подчерта, че по отношение на Община Благоевград и прилежащите ѝ малки населени места не се очаква да има някакъв режим, предвид на това, че ако се наложи от „ВиК“ – Благоевград пускат писмо до кмета на Община Благоевград – д-р Атанас Камбитов, който от своя страна издава съответна заповед.  „След този период се правят проверки по автомивките да не се използва вода от мрежата, да не се перат килими и така нататък. Използват се сондажни кладенци в повечето случаи. При проверките ни от изминалите години сме установили, че вода от мрежата не се използва когато се издаде такава заповед от кмета на общината. Това се случва съответно и в Гоце Делчев, Разлог, Белица и Банско“, коментира инж. Димитрова.

Тя заяви, че в общи линии около 90 % от кметовете в област Благоевград съдействат на дружеството, подчертавайки, че единствено проблем са имали в Гърмен.

„Отново ще кажа, че не очакваме проблеми в Благоевград и прилежащите села, защото има резервно захранване, има помпени станции – „Струма“, „Бистрица“ и „Баражите“, които се използват в случаи на нужда, но към момента не се е налагало и не ги използваме“, допълни инж. Димитрова.

Предстои „Водоснабдяване и канализации“ ЕООД – Благоевград да придобие активите на селата Дренково, Логодаж и Клисура за управление и стопанисване на водопроводната мрежа. Това каза на пресконференция инж. Росица Димитрова. По думите ѝ към момента водното дружество на което тя е управител не е оператор в тези населени места.

„Хубаво е хората да знаят това и да не се спекулира с информация, защото персонално към мен бяха отправени обвинения, че отказвам да приемем и да бъде оператор на тези населени места, но трябва да бъде извървяна конкретна процедура, защото в случай, че това не се случи ние ще търпим глоби“, подчерта инж. Росица Димитрова, пише пиринско. Тя обясни, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград е отговорно дружество, затова няма да позволи поддаването на вода, която е нерегламентирана.