ЮЗДП провежда срещи с кметовете на Дупница, Самоков, Ихтиман за опазване на горите, инж. Атанас Диманков от „ДГС Първомай”: Има пълна готовност за осигуряване на дърва за жителите в Петричко

 Югозападното държавно предприятие инициира работни срещи с кметове на населени места и представители на полицията в районите с висока концентрация на нарушения. Опазването на горите, целогодишното снабдяване на местното население с дърва и недопускане на напрежение през есента, са основните теми в разговорите. Анализът на нарушенията през последните две години показва, че една от основните причини за посегателствата в определени райони е липсата на достатъчни количества дърва на пазара, недобрата организация и слабата комуникация между различните институции, ангажирани с опазването на горите. Наложената практика населението да се снабдява с дърва през есенно-зимните месеци превръща процеса в кампаниен, което изключително затруднява ритмичната доставка и опазването на горите от нарушения. При голям интерес и активност премина първата среща с кметове и кметски наместници на селата в обхвата на „ДГС Първомай”, в която участваха  представители на РУ, Гранична полиция и РД „ПБЗН” в гр. Петрич.

„ДГС Първомай” има пълна готовност да съдейства за приоритетно осигуряване на дърва за жителите от полупланинските и планинските райони в община Петрич, каза директорът инж. Атанас Диманков. Той  запозна кметовете на селата Боровичене, Богородица, Дреново, Волно, Зойчене, Гега, Долна Крушица, Долна Рибница, Драгуш, Крънджилица, Право бърдо, Първомай, Струмешница, Чуричене и Яково с обектите и количествата, предвидени за 2017 г.

Представителите на местната власт предоставиха списъци на желаещите да получат дърва на по-ниска цена, като сами си ги добият. Коментирани бяха въпроси, свързани с осигуряването на близки и удобни обекти за добив, съобразени с населените места и по землища, както и планирането на сечищата във вододайните зони. Кметовете изразиха готовност за съдействие в борбата с незаконните посегателства в горските територии от системни нарушители. За първите шест месеца на годината служителите от „ДГС Първомай” са извършили 199 проверки. Съставени са 6 акта, задържани са 2 МПС, един моторен трион и 4.10 куб. метра дърва, стана ясно от представената информация.

Представителите на РУ и Гранична полиция – Петрич отбелязаха доброто сътрудничество с „ДГС Първомай” и направиха допълнителни препоръки, свързани с обстоятелствата, при които горските служители следва да уведомяват за престъпления по ЗГ.

Предстоят подобни срещи в районите на Дупница, Петрич, Самоков, Ихтиман и др.