Кметът на Струмяни Емил Илиев оглави бунт за спешен ремонт на окаян 7-километров участък от пътя до границата с Македония, нужни са около 3 млн. лв.

 Жители на 14 селища в община Струмяни стягат протести с искане за спешен ремонт на 7-километров участък от пътя до границата с Македония. Местните хора чакат вече 30 години да се оправи тази пътна отсечка.

„Уморих се да обикалям депутати и министри, за да поставям този проблем за решаване. Никой не се ангажира с конкретни действия. Необходими са не повече от 3 милиона лева за оправянето на този път. Става въпрос за 700 души – жители на населени места и потребители на две Защитени жилища и на Дом за възрастни хора с психически разстройства. На практика няма нормален достъп до тези селища, а те се намират до международен път”, заяви кметът на общината Емил Илиев.

7-километровата отсечка е в окаяно състояние, тя е от село Цапарево до местността Студената вода.
Сървайвър е да се стигне и с високопроходими автомобили до селата в Малешевската планина. Ангажимент на АПИ е да ремонтира това подобие на шосе, но не се обръща внимание на този проблем. Преди няколко години дори се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата, но нищо не се случи.

„Ще подкрепя и поведа протеста на местните жители. Те са категорични, че ще блокират шосето за Гърция, което минава през общинския център. Надеждата им е, че с бунта си ще накарат отговорните институции да решат този проблем”, каза още общинският управник.

Въпросните 7 километра са същински лунен пейзаж. „Деца и внуци отказват да трошат колите си и да стигнат до населените места, където живеем ние. Аз съм счупил 3 коли за 5 години, има дупки като кратери, някои са дълбоки над половин метър. Но трябва да пътувам заради болните хора, купувам им лекарства, возя ги до болницата. Селото ни е на 35 км от общинския център Струмяни и на 52 километра от Спешния център и лечебницата в Сандански. Затова сме готови на крайни протестни действия”, категоричен е Вангел Грозданов, кмет на село Добри лаки, пише пиринско.