80-сет годишната Александра Драганова рецитира стихотворението “Левски” от Иван Вазов по време на поклонението за Апостола в Долна баня

 

Народно читалище “Рила-1898” в Долна баня с разнообразни прояви почете 180-та годишнина от рождението на Васил Левски.

В читалнята на библиотеката бе подреден кът с десетки книги от фонда, разказващи за живота и делото на Апостола на Свободата, както и табло с фотоси, снимки и репродукции на картини, показващи моменти от неговата революционна дейност. С помощта на мултимедийната техника, предоставена от Фондация “Глобални библиотеки – България” през деня за посетителите бе прожектиран филмът “Дякон Левски” по сценарий и режисура на Николай Генчев. Десетки деца, ученици, младежи, студенти и граждани – всички те читалищни дейци, в деня на рождението на Левски с писалки и мастило преписваха страници от неговото тефтерче.

Всички те се поклониха пред паметта му и положиха венец на безсмъртието на паметната плоча на Апостола в центъра на рилския град. Тук е била Зарковата кръчма, където през месец юли 1869 година е отседнал Васил Левски по революционни дела. За великия български герой стихотворението “Левски” от Иван Вазов рецитира 80-сет годишната Александра Драганова – бивша учителка по български език и литература и заместник директор на Средното училище “Неофит Рилски” в Долна баня.

Любомир Кузев