Отделението по Хемодиализа в Общинската болница „Св. Иван Рилски” е било официално затворено по времето на мандатите на д-р Владислав Миков и и.д управителя доц. Димитър Недин, съобщиха ексклузивно за ВЯРА служители и бивши ръководители на болницата. След назначаването на Росен Тимчев от Общински съвет – Дупница е имало утвърден от съветниците план с мерки, който е бил задължителен за управителя. Сред планираните реформи е било и закриване на хемодиализата, която е била на постоянна загуба в последната година и се е налагало другите отделения да издържат и тази дейност с доходите си. Въпреки препоръките, Тимчев е взел решение да даде време на отделението да заработи и 3-4 месеца администрацията на болницата е очаквала отделението да подобри работата си. За 5-6 лекувани пациента, болницата е трябвало да осигурява транспорт, скъпи медикаменти и заплати за лекари и технолози за своя сметка при ниски цени на процедурите, заплащани от Здравната каса. След изтичане на няколко месеца отделението е прекратило дейността си, но не е било официално закрито от управителя Росен Тимчев и дори болницата е запазила правото си да извършва процедурата хемодиализа при нужда, като такава процедура е имало в договора със Здравната каса.
„Запазих процедурата за хемодиализа и всички клинични пътеки, свързани с нея, като просто беше спряна една дейност, която водеше само загуби за болницата! Като управител не можех да позволя да има губеща дейност в една болница с оставени дългове от над 950 000 лв. от предишното ръководство. Защо след това при новия договор не е била запазена процедурата хемодиализа следва да отговорят поставените за управители след това. Отделението по хемодиализа трупаше по 8-10 000 лв на месец.Отделно заплати. Поддръжка на машини.Скъпи медикаменти и разтвори. Над 90 000 на година само преки загуби. Отделно поддръжка и доставки.Отделението можеше да се издържа само при поне 12 пациента месечно а имаше 5 или 6” – заяви бившият управител Р. Тимчев.

Доц. Недин и д-р Владислав Миков

Лекари и ръководни служители от това време потвърдиха думите му, като признаха, че е имало работещ апарат, монтиран в отделението по анестезиология и болницата е имала право да извършва процедури за хемодиализа при нужда и необходимост. Решението за запазване на процедурите по хемодиализа е било взето от Росен Тимчев и заместник-директора по лечебната част д-р Бойко Кючуков, за да може болницата да оказва тази животоспасяваща процедура на пациентите си при нужда. По-късно новите ръководства на болницата са закрили официално отделението с писмо до РЗИ и не са включили тази процедура в новия договор на болницата, въпреки че са отговаряли на всички изисквания за извършване на тази процедура.

Преди това Росен Тимчев е продал на болницата в Троян две апарата за хемодиализа за 10 000 лв. „Бяха напълно амортизирани“- каза Тимчев. Сделката е станала чрез фирма, която не е имал лиценз за търговия с медицинска техника. Фирмата се е ангажирала да направи ремонт на покрива на болницата, такъв ремонт е осъществен, но липсват документите за реализираните разходи по осъществяването му.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Тия измаминици от БТВ, как не ги е срам, да показват Ивконито на снимка, и да пришпорват Гущерчето и така да го нападат милия се изпоти, ама така е ГЕРБ си го насадиха, и после го отнесе.

  2. Ай тоя Росенчо колко е зъл, чак на кървавите протести бил 😀

  3. Егати простия град сме, кой избира за съветници такива търтеи и мошеници като Соколов и прасето Костадинов?

  4. За 5-6 лекувани пациента, болницата е трябвало да осигурява транспорт, скъпи медикаменти и заплати за лекари и технолози за своя сметка при ниски цени на процедурите, заплащани от Здравната каса.
    животът им е икономически ме необоснован, така ли? като няма болници, да ходят на хотел, а? безочливо и нагло! не пожелавам дори на този, който го е казал или написал, да има роднини от тези 5-6 пациента…

Comments are closed.