77-годишна перничанка  хариза 16 бона на телефонни измамници

 

 

От полицията алармират, че мошениците в Перник са се активизирали през последните дни

  

77-годишна перничанка е измамена със сумата от 16 000 лева. Използвана е позната схема с провеждаща се полицейска акция.

Драмата е станала в понеделник около обяд, когато на домашния телефон на 77-годишна самотно живееща жена се обадил мъж, представил се за полицейски служител и заявил, че в града се провежда специализирана полицейска операция по залавянето на телефонни измамници. Мнимият служител на реда поискал всичките пари, които има жената с обещанието, че след края на акцията ще й ги върне. При това „благородно” предупредил пенсионерката, че е възможно и тя да стане жертва на престъпление. И отново по изпитаната схема 77-годишната жена била заплашена от друг мъжки глас, който всял страх и паника  у възрастната. Така ужасената и объркана жена събрала всичките 16 000 лева които имала вкъщи и и ги изхвърлила през терасата. След като няколко часа никой не я потърсил, подала сигнал на тел. 112.

От Областната дирекция на полицията в Перник предупреждават гражданите, че през последните няколко дни се наблюдава активност от страна на телефонните измамници. Хората не бива да се доверяват на непознати и под никакъв предлог не трябва да дават пари. Когато получат подобни обаждания, да се свържат със свои близки или познати преди да предприемат каквито и да било действия. Уместно е веднага да се обадят и на тел. 112, където ще получат информация и съвети какво трябва да направят в конкретния случай. Сигнали на спешния телефон да се подават и при неосъществени опити на измами.

От полицията отново напомнят, че в своята работа МВР и всички останали институции не искат пари на ръка и не търсят подобно съдействие от гражданите..

Добре е по-младите отново да обърнат внимание на възрастните си родители, баби и дядовци, като ги предупредят за опасностите от подобни телефонни обаждания.

Любомира ПЕЛОВА