Случаят беше внесен в съда, 18 души са привлечени като обвиняеми, под №1- Цветан Василев 

 

Случаят „КТБ“ влиза в спецсъда. Oбвинителният акт беше внесен в четвъртък. Актът се състои от рекордните 15 000 страници и за българския наказателен процес той ще бъде своеобразен рекорд. По делото са привлечени като обвиняеми 18 души. Разпитани са повече от 400 свидетели, съобщи nova.

„В общ житейски смисъл, случаят „КТБ“ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в новата българска история”, каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ.

КТБ последните години не е била банка, а е била по-скоро личен портфейл на основния акционераргументира се Гешев. По думите му банката е раздавала кредити на фирми, които са били наскоро създадени или пък е нямало как да си погасяват вноските. За 116 млн. лева няма документи как са отпускани кредити. Други пък са били давани само за ден. Половината от кредитите не били добре обезпечени.

Тези данни покривали определението на проф Стив Ханке, според когото КТБ била пирамида.

През 2011 г. лицензът на КТБ е трябвало да бъде отнет, каза Иван Гешев и посочи като пример ТВ7, където са вложени 300 млн. лева. Лъжа е, че прокуратурата е срутила банката, посочи още Иван Гешев. По думите му дори да е продължавала да работи, банката е щяла да фалира в края на миналата година не с 2,5, а с 10 млрд. лева.

Над 1 млрд. лева са раздадени в пликчета и чувалчета. А Николай Бареков е драстичен пример, уточни още ръководителят на спецпрокуратурата и допълни, че той не е единственият политик.

При разследването на делото името на Делян Пеевски не е излязло никъде, посочи Гешев.

Прекият отговорник от страна на БНБ е бил подуправителят и затова Иван Искров, тогава управител на БНБ, не може да носи наказателна отговорност.

Според свидетели Василев искал да си купи банка в Сърбия, но го посъветвали да си купи завода за стъкло в Парачин, а след това се сдобил и с влияние.

Според прокуратурата в период януари 2008 – юни 2014 година е действала организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев. Групата била създадена с цел придобиване на материални облаги, включително икономически ползи в особено големи размери. Членове на групата, според обвинението, са 14 служители на КТБ. Престъпленията, в които са обвинени те, са длъжностни присвоявания. Първото е за 2 559 960 749.08 лева – редица служители на банката, ръководени от Цветан Василев.

Второто длъжностно присвояване е за 205 887 223.29 лв. –  фактически изнесени от „Банков трезор“ на „Главна каса“ на КТБ. Виновни за това били трима служители на КТБ и Цветан Василев.

И последното обвинение – за престъпление по служба, е извършено от Банков надзор на БНБ. Обвинени са трима – Цветан Гунев, Румен Симеонов и Славияна Велева.

На съд са предадени:

 1. Цветан Василев
  2. Снежанка Велева – Стефанова
  3. Маргарита Голева
  4. Александър Панталеев
  5. Красимир Хаджидинев
  6. Георги Христов
  7. Мария димова
  8. Борислава Тренева-Кючукова
  9. Маргарита Петрова
  10. Елка Стойкова
  11. Елена Инджева
  12. Рангел Стойчев
  13. Светлана Георгиева
  14. Илиан Зафиров
  15. Георги Зяпков
  16. Цветан Гунев
  17. Румен Симеонов
  18. Славияна Данаилова-Велева