Жители на Ново Левси протестират онцесионерът Димитър Чонгов, обявиха: Съсипа природата, кариерата е на 500 м. от къщите ни!

Голям протест организират го жителите на хаджидимовското село Ново Лески срещу кариера за добив на подземни богатства. След дни на недоволство, този път те очакват подкрепа и от няколко съседни населени места.

Събитието е насрочено за 14:30 ч., но още преди 8:00 имаше десетки хора.

Изпратени са писма с недоволството и исканията им до областния управител на Благоевград, до депутатите от Пиринско, до министъра на енергетиката и до премиера.

Надеждите на протестиращите са, че няма да се стигне до подписване на концесионния договор за добив на мрамор.Концесионерът Димитър Чонгов обаче заяви пред bTV, че няма притеснения, защото спечелил на всички съдебни инстанции. “Бях твърде търпелив, 3 години ги чакам. Съсипаха ми бизнеса”, оплака се той и добави, че ще отвори 20 нови работни места.


От Ново Лески обаче го обвиниха, че е извършил редица нарушения, сред които – изграждане на път през нива, за която друг човек има нотариален акт.

Местните хора са категорични, че кариерата ще е само на 500 метра от къщите на Ново Лески, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай и съвсем близо до карстовия извор Топлицата.

“Едни се облагодетелстват за сметка на природата, а ние тук ще дишаме боклуците”, възмути се възрастен мъж.