Кметът на Перник Вяра Церовска: Затрупани сме с жалби за разкопани улици, след премахване на авариите, всички дружества да си запълват и дупките

 

Качествено и в срок да бъдат отстранени дупките след ремонтните дейности заради аварии, призова кметът на община Перник Вяра Церовска на среща с представители на дружества ЧЕЗ, ТЕЦ, БТК, ВиК и интернет доставчиците на фирмите „Zoom“ и „Pernik-LAN“.

Срещата беше по повод Наредба за реда и условията за издаване на разрешения за разкопаване и аварийно възстановяване на територията на Община Перник. В нея се посочва, че в 14 дневен срок настилките трябва да бъдат възстановени.

В срещата взеха участие още зам.-кметът Владислав Караилиев, главният инженер Богомил Алексов и Ирина Божкова, която отговаря за възстановяване на настилките след ремонт.

Към представителите на експлоатационните дружества беше изискано да възстановяват пътната настилка след отстранени аварии. Бяха констатирани нарушения, които не са изпълнени в срок и бяха направени забележки към ВиК за неспазване на наредбата за възстановяване на паважните настилки и бордюрите на тротоарите. Отправена беше молба към ЧЕЗ да оформят прилежно короните на дърветата и да извозват орязаните клони. Констатирано беше, че „Топлофикация Перник“ не е възстановила асфалта на ул. „ Благой Гебрев „№ 16. При БТК пък беше установено ненавременно извършване на ремонтни дейности пред „Дет маг“.

„Това е поредната среща, която провеждаме с експлоатационните дружества, в един откровен разговор по проблемите , свързани с инфраструктурата, пътната мрежа и тротоарите “, коментира кметът Вяра Церовска.

„Общината получава непрекъснато жалби, сигнали и снимки за възникнали проблеми, за които често пъти не носим вина. Разбирам, че ние всички имаме големия проблем с обществените поръчки, със сроковете, с обжалванията и с всичките тези процедури, които понякога продължават прекомерно дълго, независимо колко навременно са подадени документите. Но има начини, по които да си помагаме, да си даваме навременна информация. Общината вече има подписани договори с пернишки фирми, които носят отговорност за извършването на ремонтните дейности. Тази информация е подадена на Агенцията за обществени поръчки, като е достъпна и на сайта на общината. Важно е да се знае кой точно се занимава с изкърпване на дупките и от него да се търси отговорност“, категорично заяви кметът на Перник.

Срещите с представителите на експлоатационните дружества ще бъдат провеждани регулярно всеки месец, като ще се търси отговорност за спазване на срокове и качество на изпълнение от тях.