Трус от 6,7 в Гърция уби двама туристи на улицата, над 200 са ранени, цунами удари Турция

 

 

Силно земетресение в Егейско море уби поне двама души и рани около 200 други на гръцкия остров Кос, информираха местните власти, цитирани от Би Би Си. Други няколко човека са ранени, информира кметът Георге Киритис.

Според журналист от Кос двамата загинали са били на улицата в оживен квартал на град Кос и са били убити от камъни от стара сграда, която рухнала до тях. Кметът на острова каза, че двамата загинали са чужденци.

Трусът е бил с магнитуд от 6,7 по скалата на Рихтер, с епицентър на около 12 километра североизточно от острова и на дълбочина от 10 километра.

Земетреснението е станало в 01:31 ч., а след него е имало и вторичен трус със сила от над 5 по скалата на Рихтер. Десетки по-слаби вторични трусове са регистрирани в региона и по-късно.

Засегната е и средновековна крепост на острова. Крепостта на рицарите от Ордена на св. Йоан, известни като хоспиталиери, е построена на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в борбата с тях. Освен повредите по крепостта, сред пострадалите сгради е минаре на джамия.

Трусът е близо и до турския курорт Бодрум и е предизвикал малко цунами в Турция, сочи информация на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

„Най-големият ни проблем са прекъсванията на електричеството в някои части на града“, съобщи кметът на Бодрум Мехмет Кочадон пред местна телевизия, цитиран от агенция Франс прес. “Има леки щети, няма информация за загинали хора в района“, добави той.

Трусът е бил усетен и от туристите на друг гръцки остров – Родос.

„Бяхме много изненадани и силно уплашени и веднага излязохме навън“, разказва един от почиващите на Родос. Друга жена пък споделя, че веднага събудила децата си, за да напуснат хотела, в който са отседнали.