Британски туристи предпочетоха да прекарат нощта на шезлонги на плажа

Вторични трусове продължиха да разтърсват гръцкия остров Кос, предизвиквайки страх сред жителите и туристите, предпочитащи да спят на открито далеч от сгради.

Специалисти започнаха да оценяват щетите за културните паметници и инфраструктурата на острова след силното земетресение в района на Егейско море, при което загинаха двама души, а почти 500 бяха ранени.

Трус с магнитуд 4,4 беше регистриран снощи в 20:09 ч., което накара жители и клиенти на ресторанти да побягнат към средата на главния площад на град Кос, възможно най-далеч от всякакви сгради.

16 минути по-късно последва втори трус с магнитуд 4,6, съобщи Атинският институт по геодинамика. Епицентърът на първия трус беше на 20 км североизточно от Кос на дълбочина 10 км.

Стотици жители и туристи на острова прекараха предишната нощ на открито, страхувайки се да се върнат по домове или хотелите си след земетресението в петък сутринта.

Вторичните трусове тази вечер означават, че мнозина вероятно ще прекарат втора нощ на открито.

Археолози и експерти от гръцкото министерство на културата проверяваха вчера църкви, джамия, замък от 14 век и други стари сгради, пострадали при земетресението.