Управникът Любен Воденов слага бордюри и със строителна бригада ремонтира пътя до храма „Успение Богородично“ в Илинден, църковният настоятел Илия Сургов: Искаха да отстранят кмета заради лични и партийни интереси

 

Кметският наместник на пограничното село Илинден Любен Воденов  и  председателят на църковното настоятелство Илия Сургов строят нов път до храма „Успение Богородично“.

До 30 юли старата и буренясала улица ще бъде превърната в равен и бетониран участък с бордюри, сподели кметският наместник Любен Воденов, който наред с работниците участва в полагането на бордюрите.

Полагането на бордюрите по пътя към храма, които са дарение от  Иван Райков от Илинден, започна на Чист понеделник.

„Заели сме се да осигурим средства и техническа помощ, за да можем до края на юли да приключим с проекта. Кметството не разполага със свой бюджет и разчитаме основно на помощ от община  Хаджидимово и на местни бизнесмени. Помощ ни оказва и Руен Кирев”, споделя Илия. Любен Воденов е кметски наместник от 14 години. „Болно ми е, че една малка група прокарва разделение и сипят несъстоятелни обвинения и доноси срещу кметския наместник Воденов. Стигна се дотам да правят подписки и да искат отзоваване на Воденов, като зад всичко това прозират лични и партийни интереси. Наскоро дори бе проведено и общоселско събрание, на което Воденов отговори на всичките въпроси и доказа с документи  правотата си. Лошото е, че от едно обединено и с патриотичен дух село, пазещо традиции и родова чест, се превърнахме във врагове”, коментира председателят на църковното настоятелство Илия Сургов.

Селската улица в Илинден, на която кипи усилена работа, ще бъде направена въпреки проблемите. Тя е канализирана на 100%. Наетите майстори са  местни хора и работят на доста по-ниски надници. Това са същите майстори, които наш екип снима преди години да градят  подпорния дувар, който сега опасва църквата.

„За храмовия празник на църквата ни и празника на селото – Голяма Богородица, пътят трябва да е готов. Поставили сме си за цел да осигурим на възрастните хора и многото гости, които ще дойдат да се черкуват на 15 август тук, нов и равен път, по който да стигнат до храма без препятствия и с коли. Тази улица дори не е заравнявана, откакто е построена църквата, а тя е на около 185 години”, споделя   кметският наместник Любен Воденов.

Най-възрастният мъж в селото е 92-годишният дядо Димитър Божков. „Ако не са кметът Любчо и Илия Сургов, това село отдавна да се е затрило. Кметът е „момче за всичко“, казва дядото.