В Самоков мъдрят да отдадат ли под наем паркингите в Боровец, съветникът П. Георгиев: Къде отиват парите, всеки шофьор се скубе с 10 лв., да не би да съм плащал на Долна баня или Костенец, касата ни е празна?!

 

 

 

В община Самоков ще мъдрят да отдадат ли под наем паркингите в Боровец. Щекотливата тема като бомба в залата на ОбС пусна съветникът Васил Зашкев. Предложението идва, след като от администрацията на общината бяха изнесени данни, че приходите от паркингите в курорта са незадоволителни. Факт, който хвърли в почуда самоковци.

„Дават ли касова бележка на паркингите, дали от НАП са правили и проверки? Коняри, кучкари и всички други бяха задължени да си купят апарати, а общината спази ли това изискване?“ – питат хората от Самоков. „Имаше съмнения у самоковци дали част от паркингите имат акт за общинска собственост. Аз мисля, че трябава да има, иначе как ще събираме приходи?“, попита Зашкев и взриви съветниците.

Съветникът Петър Георгиев скочи и обяви: „Всяка зима карам ски в Боровец. И тази зима нямаше място, където хора, облечени в жълта жилетка на община Самоков, да не събират такса от шофьорите. Тези служители не са ли от общината, тогава какви са? Да не би да са ме лъгали и аз да съм си плащал на Долна баня или на Костенец? На всяко кьоше имаше хора с жълти елечета, които взимаха по 10 лева, независимо дали си ползвал място на паркинг, или си на улица, независимо дали оставяш колата за половин час, или цял ден. Плащах по 10 лева и отивах да си карам ски. Така че сега съм изненадан – как може да не се знае кое е общинско, кое не е, нещо не ми става ясно?! Зимата беше страхотна. Беше пълно с коли на всеки паркинг. Дори се е случвало да няма къде да паркирам. Какво има толкова да се мисли – обявяваме търг или конкурс, слагаме начална цена и се върви нагоре. Общината няма да е ощетена в никакъв случай, а може и да взима повече пари, отколкото е взимала. Елементарно е.”

„В момента работим по одитна проверка за заверка на годишен финансов отчет, ще направим анализ за поне пет години за начина на използване, за брой паркоместа, за тенденциите в ползването през различните месеци, съответно очакван приход. Ще решим кой е най- изгодният за нас вариант, така че общината да спечели“ – обясни надълго заместник-кметицата Сия Шехтанова.

Кметът Владимир Георгиев напомни, че през последните години в Боровец са се появили и частни терени. „Започнаха и други хора на частните терени да си събират такси за паркинги. Хотелите също го правят. На много места, включително и пред заведения, се прави. Аз не виждам драма, решението ще го вземе Общинският съвет. Тази зима бяха извършени три проверки от НАП на общинските паркинги и не откриха никакви нарушения. Защо не ходиха да проверяват именно частните паркинги? Ще ви предоставим информацията и решението ще бъде ваше. Пак казвам – нямам никакво притеснение за това нещо“ – заяви кметът Георгиев.

Заместник-кметът Сия Шехтанова обеща за следващата сесия да представи данни за приходите от наем на паркинги в Боровец.

На финала на сесията шефката на съветниците Силвия Стойчева си позволи да иронизира колегата си Зашкев.

Марияна ВУЧОВА