Заради тютюн без бандерол, дупнишки каруцар влиза в затвора имал 15 стека цигари, скрити под седалката

Digimax A50 / KENOX Q2

Съдия Надя Георгиева

Година и половина зад решетките при общ режим на изтърпяване на наказанието постанови Окръжният съд в Кюстендил за дупничанин, скрил цигари в конската си каруца. Йордан Янков, който е безработен и без образование, ще се бръкне и със 100 лева глоба. Той има зад гърба си и друго осъждане. Наказанието е заради случай отпреди три години. На 15.03.2014 год., около 14,20 ч. в гр. Дупница, на ул. „Кокиче”, в конската каруца, в пространството, намиращо се под седалката, ченгетата намерили акцизни стоки – 15 фабрично запечатани стека от марка YORК, всеки стек съдържащ по 10 кутии с цигари с по 19 къса във всяка кутия с пазарна стойност 1068,75 лв., без акцизен бандерол, какъвто се изисква по закон. Акцизът, който се дължи за тях, е 533,66 лв. Пред полицаите дупничанинът заявил, че цигарите са за продажба в Гиздова махала.

Йордан поиска да бъде оправдан, тъй като цигарите не били негови. „Те са на брат ми, не знаех, че ги е сложил под седалката“, обясни Йордан. Според ченгетата обаче той се е опитал да избяга, което предполага намерение за осуетяване разкриването на непозволено действие, каквото в случая е държане на акцизни стоки без бандерол, става ясно от материалите по делото.

Брат му Румен пък твърди, че като обикалял за желязо, намерил цигарите в найлонова торбичка в храстите в района на „Рибарника”, по пътя за ХФК (намиращо се на ул. „Самоковско шосе” – пътя от гр. Дупница за гр. Самоков. Той ги взел и ги сложил в каруцата, с която бил и потеглил към дома си, движейки двуколката по главния път – ул. ”Орлинска” към Градската градина. „Ние с брат ми имахме уговорка да ме изчака, докато поровя в контейнера за хляб. Не съм проверил какви бяха цигарите. Аз пуша. Такива цигари, които намерих, също пуша. Казват се „Йорк”. На цвят не помня какви бяха. Не знам и колко кутии бяха. Аз като ги намерих, те бяха в чантата, но не знам колко са били. Не знам дали бяха стекове, или кутии“, споделя Румен. Съдът обаче е категоричен, че показанията на клошаря са нелогични и не ги прие като доказателство по делото. Решението на съдия Надя Георгиева е окончателно и не подлежи на обжалване.

Даниела Митова