Окръжна прокуратура нищи смъртта на подп. Пламен Пацов, шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев разпореди вътрешна проверка

Пламен Пацов

Окръжна прокуратура пое разследването на смъртта на подп. Пламен Пацов, който издъхна 2 часа след като потърси помощ в спешно отделение на МБАЛ – Благоевград. Обвинението вече се води за „причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години”, което е от компетенцията на Окръжна прокуратура.

Д-р Огнян Митев

На този етап разследването е срещу неизвестен извършител и все още няма привлечени лица за внезапната кончина на зам.-командира по техническата част на бригадното командване на военно формирование 26 400 – Благоевград.

43-годишният подп. Пламен Пацов почина на 15 юли, като потърси помощ в кабинетите на дежурен общопрактикуващ лекар и в спешно отделение.

За изясняване на случая бяха иззети записите от камерите за видеонаблюдение пред спешно отделение, но те се оказаха негодни. С тяхното възстановяване се заеха компютърни специалисти, за да установят времето на влизане и излизане от сградата както на подп. Пламен Пацов и придружаващия го стажант Станимир Ацев, така и движението на лекари и медицински лица. Заради разминаване в твърденията при разпитите на свидетелите от прокуратурата се разпоредиха да бъдат извършени очни ставки за изчистване на противоречията. Вътрешна проверка на случая разпореди и шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Вчера той заяви, че очаква становището на комисията, снела обяснения от лекарите за това има ли виновни, за да прецени какви дисциплинарни мерки да предприеме.

Иван ИВАНОВ