Без коли на бензин и дизел във Великобритания след 2040 г.

 

Великобритания ще забрани продажбата на автомобили с дизелови и бензинови двигатели, за да се справи със замърсяването на въздуха, съобщи министърът на околната среда Майкъл Гоув, цитиран от „Индипендънт“.

Предвидено е да бъде създаден специален фонд от 255 млн. паунда, който да подмогне ускоряването на мерките за справяне със замърсяването от дизеловите автомобили. Той е част от плана на стойност 3 млрд. лири, с който британското правителство ще бори проблемите с въздуха.

Очаква се в плана да се предложи и схема за изкупуване на старите дизелови автомобили, но ратифицирането й ще е процес на консултации на най-високо ниво.

Природозащитници коментираха, че 2040 г. е „доста късно“ и забраната трябва да влезе в сила още от 2025 г.

Изчисленията показват, че мръсният въздух е причина за около 40 000 преждевременни смъртни случая годишно само във Великобритания.

Правителството бе принудено да изготви нови планове за справяне с нивата на вредни азотни оксиди, след като съдът прие мотивите на екологичните организации, че досегашните усилия са недостатъчни за покриване на изискванията на ЕС.

Предния ден собственикът на марката БМВ съобщи, че новият изцяло електрически модел на „Мини“ ще се произвежда в Оксфорд, а по-рано този месец „Волво“ представи своята стратегия за производството на „по-чисти“ автомобили.

Преди две седмици Франция също обяви, че смята да спре продажбата на всички автомобили с дизелови и бензинови двигатели до 2040 г. Това ще окаже натиск върху автомобилни производители, но президентът Еманюел Макрон е твърдо решен да превърне Франция във „въглеродно неутрална държава“.