Данаил Божилов от Дупница убит с един куршум в гърдите, съседите му от блока на Галеви: Дани Дългия беше кротък и добър човек

 

 

Сутринта Данаил Божилов застрелян, докато разхождал кучето си в парка, четириногият още е на мястото и лае

Версиите: финансови задължения на убития и удар от конкуренти

Екип „Вяра”

Убитият в парк „Лаута” в Пловдив бизнесмен от Дупница Данаил Божилов е бил съсед на Братя Галеви. Семейството на мъжа има жилище блока, където живее и жената на Пламен Галев. Входът има караулка и охрана. Божилови обаче са в последния вход.

Съседи споделят, че Божилов е завъртял бизнес в Пловдив, с финанси му помогнал брат му, който е на гурбет в Германия. Съседи на убития бизнесмен в Дупница са потресени от трагедията. „Познаваме се от деца, играли сме заедно. После той отиде да учи в София и рядко се връщаше. Беше много кротък и добър човек. Усмихнат, весел, възпитан, никога не ни отминаваше, без да ни попита как сме“, казаха съседи от квартала.

Негови приятели от детските години пък си спомниха, че му казвали Дани Дългия, защото бил по-висок от другите деца и спортна натура. В Дупница всички го помнят с голямото бяло куче, което често разхождаше. По думите на хората той никога не се забърквал в някакви съмнителни истории. В местната полиция не го познават, защото не е имал никакви противообществени прояви.

Преди много години родителите на Данаил са работили в Либия. Баща му е починал преди доста време, а майка му е счетоводителка. Той оставя две сирачета.

По непотвърдена информация дупничанинът е застрелян с пистолет. Оръжието все още не е намерено. Няма данни някой да е заплашвал Божилов преди смъртта му. Съпругата му не е споделила пред разследващите да е знаела той да има проблеми от такъв характер, че да бъде ликвидиран. Проверява се и дали е имал големи борчове към банки или частни лица, но за момента няма потвърждение за такава информация. На място в Пловдив пристигна главният секретар на МВР Младен Маринов, който ще обсъди с шефа на пловдивската полиция Атанас Илков инфарктната ситуация и ще решат какви мерки да предприемат. Криминалистите работят по две основни версии за инцидента.

Първата са финансови задължения на убития. Втората е, че убийството е дело на негов конкурент. Знае се, че той е бивш спортист, завършил е спортното училище на ЦСКА в София с профил „Академично гребане”. Името му не е известно и в ъндърграунд средите.

Сутринта Данаил Божилов е разхождал по кучешката алея своя питбул. Кучето все още е на мястото и не спира да лае. Паркът беше окупиран от полиция. Убийството на Данаил Божилов е станало между 8:30 и 8:40 часа сутрин. Няма преки свидетели, няма яснота дали някой е чул изстрели. Трупът му бил открит от случайни минувачи. Това съобщи зам. окръжният прокурор Галин Гавраилов. Стана ясно, че той е бил пронизан от един куршум в сърдечната област.


Убитият от 10 години живее в квартал “Тракия” в Пловдив. Има бизнес със соларно студио. Кметът на района беше също на място и каза, че в парка навсякъде е осветено, освен в тази част, където е станало зверството. Има 22 камери в „Лаута”, но точно на това място нямало. Окръжният прокурор коментира още, че това, което е станало, не може да бъде свързано с убийството на Лудия, който бе показно разстрелян на влизане в блока си в същия парк преди две години. Той допълни още, че в Съдебна медицина аутопсията ще покаже от какво точно е загинал човекът.

След като гръмна новината за убийството, фейсбукът на Данаил Божилов почерня от съболезнования. Близки и познати изпращат с топли думи загиналия си приятел.

„Съболезнования и голяма загуба за всички роднини и приятели! Почивай в мир, приятелю!“, гласи огромен черен надпис.

„Беше страхотен човек! Да почива в мир!“, пише друг от приятелите му в мрежата.

Подобни са и останалите скръбни постове в профила на Данаил.

Солариумът на убития бизнесмен Данаил Божилов на ул. „Златю Бояджиев” остана заключен още от сутринта. Клиенти прииждаха постоянно пред студио Deluxe срещу новотела и се чудеха защо вътре няма никого и е затворено. Студиото държи Мая Кирилова, с която Данаил живее на семейни начала.

Съседи на разстреляния вече бяха чули за трагедията. Те разказаха, че го познават като обикновен бизнесмен с не много голяма фирма. Посочиха, че знаят за връзките му със спортните среди. Сред приятелите на Божилов имало много спортисти, включително и олимпийски шампион, но съседите не пожелаха да цитират имена.

Някои от тях не знаеха, че убитият бизнесмен се е занимавал с гребане.

Хората от квартала бяха категорични, че Божилов има хубаво семейство. Виждали как излиза от студиото с жена си и детето.

В Дупница той имал бизнес с дрехи втора употреба, по-късно семейството държало и щанд в ГУМ.

Гл. секретар на МВР М. Маринов: Възможно е убийството да е случайно или да има спречкване заради кучето

Не е изключено да става въпрос за случайно събитие. Това каза в Пловдив главният секретар на МРВ главен комисар Младен Маринов във връзка с убийството, станало вчера сутринта.

Той поясни, че е възможно да е имало спречкване заради кучето на убития Данаил Божилов, което е много агресивно. По думите на Маринов на 99% се изключва версията самоубийство и може да се говори за убийство. Той добави, че полицията работи по широк кръг от версии – лични мотиви, неуредени финансови взаимоотношения и други. „Необходими са категорични доказателства, за да се изключат някои от версиите“, каза Маринов, цитиран от „Фокус”. Той обясни, че се изясняват обстоятелства около живота на убития и близките му взаимоотношения, а трудността за разследващите идва от факта, че няма данни за криминални прояви. Маринов добави, че до момента няма заподозрени. Провеждат се разпити, разпитана е жената, с която убитият е живеел на семейни начала, както и част от близките му хора. Главният секретар на МРВ посочи, че куршумът е бил само един. Извършват се експертизи за установяване вида на оръжието, с което е извършено престъплението.