18-годишният плувец от „Вихрен” (Сандански) Антъни Иванов осми на 200 м бътерфлай на световното в Будапеща

Антъни счупи националния рекорд на България в дисциплината, мечтае за олимпийското злато в Токио

18-годишният Антъни Иванов, състезател на клуба по плуване на „Вихрен” (Сандански), влезе с гръм и трясък и с национален рекорд във финала на 200 м бътерфлай на световното по плуване за мъже в Будапеща. Гордостта на България в плуването се класира осми на финала, където мери сили с най-добрите плувци в света на 200 м бътерфлай.

Така Антъни записа със златни букви името си в историята на българското плуване. И успехът на младежа, чийто баща Антон Иванов, който е от Благоевград, не е случаен. С постижението си плувецът записа едва трето влизане на България във финал по плуване при мъжете на световно първенство.

Правото да плува на финала българинът си спечели, след като даде осмо време в полуфиналите на 200 метра бътерфлай на шампионата на планетата по плуване в Будапеща.
18-годишният талант плува в първия полуфинал, където даде четвърто време – 1:55.58 минути, като остана на 3 стотни от феноменалното плуване в сериите по-рано сутринта, когато подобри собствения си националния рекорд, заковавайки хронометъра на 1:55.55 минути. Най-бърз в полуфиналите бе японецът Даия Сато с 1:54.03.
За последно българин плува във финал на световно първенство преди 10 години, когато Михаил Александров участва на 100 м бруст на шампионата в Мелбърн. Предишният финал в бътерфлая бе през 1994 г. в Рим, когато Денислав Калчев плува на 100 м.

Успехът идва за талантливия плувец само 8 дни след като навърши 18 години. Иванов държи националните рекорди и на 100, и на 50 м бътерфлай.

Антъни Иванов е голямото име на българския спорт в последните два дни. Българинът сътвори сензация на световното първенство по плуване. И докато много от спортните фенове у нас едва сега научават за големия ни талант в плуването, от популярното телевизионно предаване Trans World Sport забелязаха Антъни по-рано и направиха любопитен филм за него през април. Той бе заснет в Сандански, където европейският вицешампион за младежи се подготвя често. В него Антъни говори за огромните си амбиции в плуването, които стигат до световния и олимпийския връх.

Иванов разкрива и плановете си за бъдещето, които включват заминаване за САЩ и следване в университет, където да развие още повече плуването си. “Говорил съм с почти всички треньори в Америка, надявам се да отида да уча там със стипендия, за да мога да се издържам сам”, споделя талантът, който тренира по 3 пъти на ден, а в свободното си време обича да бъде с приятели и семейството си, както и да яде традиционна българска храна.

“Надявам се да бъда олимпийски шампион в Токио, а ако не в Токио, ще опитам отново през 2024 г. Надявам се да стана и световен шампион между времето, в което отида в САЩ и олимпиадата. Мисля, че ако всичко е ок, ще имам реален шанс да се боря за олимпийски медал през 2020 г.”

“Да побеждавам, ме мотивира много фактът, че още не съм постигнал целите си, това е най-голямата ми мотивация. Ще продължа да работя здраво, докато не ги постигна”, допълва амбициозният плувец.

В 8-минутния филм за Иванов говорят още баща му Антон и треньорът Никола Вакареев, който е бил наставник и на двамата и прави паралел помежду им. Самият Антъни говори и за своя идол Майкъл Фелпс, който на неговите години също получава честта да изгрее в репортаж на Trans World Sport.