Корояд проваля търг за дървесина в Сапарева баня

 

Общинските съветници приеха всички докладни записки

Съветникът Костадин Николов към управата: Заобикаляте закона

Материалът трябва да се махне от гората, бръмбарът го изяжда. Всичко е законно, избухна шефът на горското Александър Алащинов

Иван Адвукатски недоволен от проверка на водоем в Паничище: Има течове, кметът Гелев да сезира прокуратурата

Калин Гелев  

Бъдещата продажба на дървесина от общинската гора без търг скара управата на Сапарева баня и съветника от опозиционната партия „Отечество” Костадин Николов на заседанието на Общинския съвет (ОбС). Николов изрази съмнения за погазване на закона и че общината има изгода от продажбата на дървесината по този начин. „Докладната записка представлява заобикаляне на закона. Общинска дървесина ще бъде продавана без търг, по цени, определени с ценоразпис. Критерият е неясен, по симпатии на кмета. Какво налага продажбата на дървесина без търг?”, попита Николов.

Костадин Николов (в средата)

Засегнат от казаното, скочи управителят на общинското лесничейство Александър Алащинов. Той посочи, че складираната в гората отсечена дървесина е засегната от бръмбар корояд и трябва спешно да се махне оттам, тъй като разпространява вредителя сред здравите дървета. Стана ясно още, че дървесината стои в гората от 4 години. „Предлагам да обявим бедствено положение. Проблемът е в бръмбара корояд, който стои в отсечената дървесината максимум месец, докато изяде слоя под кората. След това отива в здравите дървета, тъй като няма с какво да се храни. Тази дървесина трябва да се отстрани по най-бързия начин от гората, защото това е единственият начин за борба с това бръмбарче. Изваждане на дървесината от гората, която е добита, на склад, отсичане, и по механичен начин, чрез преработка. Това е начинът, друг вариант няма. Няма пръскане. Това беше решено от правителството и колегите лесовъди и е по наредбата. Тя беше променена, за да се продава по този начин тази дървесина, която е в огромни количества в страната. Фирмата, която е добила дървесината, не може да си намери пазар и короядът остава в гората. Това е вариантът ние да продадем тази дървесина”, каза Алащинов.

„Този бръмбар корояд е само оправданието”, репликира съветникът и юрист на общината в предишния мандат.

Александър Алащинов

„Спорен е въпросът дали ще има икономическа изгода. Доказано е обаче, че след 2 години тази дървесина не става и за отопление”, намеси се кметът Калин Гелев. Костадин Николов настоя, че трябва да има търг. „Единственият начин да се справите с бръмбара е химическо третиране. Това изобщо не е оправдание”, продължи съветникът.

„Само механичен е начинът”, отсече управителят на горското.

„Кой ще добива дървесината? Пак трябва да е фирма, общината няма работници. Може да има обжалване и да минат 2-3 месеца”, включи се в дебата Светослав Андреев от „Обединени земеделци”.

Елена Динева

Зададени бяха и въпроси за критерия, по който ще бъде избран купувачът.

„Първият, който се появи, ще купи дървесината. Идеята е да я изведем от гората”, посочи управителят Алащинов. Докладната бе приета с 8 гласа „за”. Костадин Николов и Светослав Андреев гласуваха „против”, а Йордан Кацарски („Обединени земеделци”) – с „въздържал се”.

Напрежение в залата бе провокирано и от доклада на временната комисия, извършила проверка на водоема в Паничище, прочетен от председателя на местния парламент Иван Куйов.

Изграждането на водоема в м. Черна скала на Паничище е част от инвестиционна програма от 26 май 2004 година, съоръжението е с вместимост 4 000 куб. м, с две камери от по 2 000 кубика. Стойността му е близо 714 000 лв. „При извършената проверка на място бе установено, че водоемът е в добро състояние и би могъл да се използва в бъдеще, ако при евентуални проби не покаже, че има дефекти и течове и бъде въведен в експлоатация”, обяви Куйов мнението на комисията.

Временната комисия, извършила огледа на водоема, беше сформирана след сигнал, подаден от Иван Адвукатски, който присъства на заседанието на местния парламент и изрази недоволството си от отговора. Според него има редица нарушения и ако общинското ръководство не сезира прокуратурата, то тогава самият той ще подаде сигнал. „Получават се течове. Водоемът няма акт 16, няма държавна комисия за приемане на обекта и какво се получава – готова работа за специализираната прокуратура в София. Да докарам ли „Господари на ефира”?! Друг начин в Сапарева баня няма, това е единственото спасение. Ако Вие, господа, сезирате прокуратурата, аз ще си мълча, ако не – аз ще подам сигнал. Друг начин няма. Аз не се моля за мен. Аз се моля за Сапарева баня, за кв. „Гюргево”, за Сапарево. Това е депото, на което за в бъдеще общината ще разчита на вода – снежна питейна вода от балкана. Затова, господа съветници, вземете решение, задължете кмета като администрация да сезира прокуратурата или аз почвам да действам. Ако искате да направим инициативен комитет и да ви викаме тук, под прозорците, кажете. Само борба. Всички анкетни комисии, които се правят в парламента и в общините, са само за чалаф. Навсекъде, братко, корупция! Затлачена работа! Как може зам.-кметът г-жа Нешева да ми казва, че инвестиционната програма е приета, без държавната комисия да е приемала обекта! 1 млн. лв. струва тоя обект! Това, дето пише, че е за 730 000 лв., са глупости!”, заяви Адвукатски.

Иван Адвукатски

„Трябвало е да кажете това през 2006 г., когато се е изграждал водопроводът. Вие и тогава сте бил гражданин на тази община”, бе отговорът на кмета Гелев.

В точка „Други” от дневния ред право на изказване бе дадено на Елена Динева, която е председател на местния клуб на инвалида. Тя се оплака от постоянни промени в кадастралния план, извършвани от общинската администрация, и съседи, изградили незаконна сграда и грабнали част от нейния имот. „В местността Лечебницата от години все някой променя кадастралния план, закриват и откриват улици, изместват се на кой както му е удобно, без някого да го е еня дали на място са изпълними, или са в някой слог с пафит и къпини. Дали са в някоя пътека на място от по 2-3 метра, а на плана са с 2-3-метрова ширина. Сега пък от месец-два виждам как се променят и квадратните метри площ. Кой и как го прави, чудно ми е, защото, за да запазят квадратурата на първия ми парцел, го изтеглят в платното на труднопроходим път с 2-3 метра ширина. Питам ви, ще разрешите ли да заградя това платно, защото, откакто преместиха дългогодишния път на сега съществуващите 4 парцела и го преместиха към лечебницата, където разбиха циментовите корита за къпане и дезинфекция на животните, съществуваше само по половина път. Другата половина завършва с трамплин и никой, който знае, не скача там”, гласеше част от изказването на Динева. От казаното се разбра, че комшии на Елена са построили незаконна сграда, ужким селскостопанска, а с ПВЦ дограма, вода, ток, тоалетна, теракота, а сега искат да надстрояват. Оплака се и от общинския експертен съвет, който не допуснал за разглеждане възражението на Динева срещу нарушението и не дал отговор на въпросите й.

На сесията бяха одобрени всички предложения. Сред приетите докладни записки бе и отчетът за изпълнението на сборния бюджет на общината за първото полугодие на  годината. При обсъждането управляващите отнесоха упреци заради това, че отчетът е неразбираем, а на сайта на общината документът не се отваря.