Водата в трънските села Зелениград и Забел негодна за пиене, затапват чешми, пращат водоноски

 

Според последните пристигнали резултати от изследванията на питейната вода в няколко проблемни села на област Перник, извършени в Националния център по радиология, става ясно, че в две от тях – трънските Зелениград и Забел, показателите за алфа активност са повишени и водата не е годна за употреба. Това каза днес на нарочна пресконференция областният управител Ирена Соколова. Заради превишените показатели чешмите в центъра на двете села, използвани от местните жители, и водата в кафе-аперитив в Зелениград ще бъдат затапени.

Управителят на пернишкото ВиК Иван Витанов цитира и точните стойности – в Зелениград алфа активността е 0,585 бекерела на литър при норма 0,03, а в Зелениград тя е 0,584 при същата норма. Водоснабдителното дружество има готовност да реагира и щом днес или утре проблемните чешми бъдат затворени, ще започне осигуряването на живителната течност за двете села с водоноски.

Областният управител поясни още, че мярката е временна, чакат се резултатите от взетите проби от БАН, където ще бъде извършено прецизно ядрено изследване на водата. Може да се окаже, че няма проблем и водата не е опасна за пиене, но докато те не излязат, няма да си позволим да рискуваме здравето на хората, което е най-важно в момента, заяви Соколова и допълни, че резултатите най-вероятно ще станат готови в края на август или първите дни на септември.