Върхов корояд „яде“ емблематичния за Кюстендил лесопарк „Хисарлъка“

 

 

Върхов корояд „яде“ емблематичния за Кюстендил лесопарк „Хисарлъка”. Пораженията са видими, а иглолистните култури са добили ръждив цвят. Според горските единственото спасение е санитарната сеч, недостатък обаче е, че дървесината може да се използва само за огрев. Справка на общинската администрация в Кюстендил показва, че над 50% от обследваните към момента общински гори са засегнати от върхов корояд.
От 2020 дка, анализирани до момента, заболели са 1194 дка. Обсъждат се и спешни мерки за решаване на проблема. Лесопарк „Хисарлъка“ е с площ от 1300 декара, залесява го в началото на миналия век известният лесовъд Йордан Митрев. Преобладават насажденията от черен и бял бор, смърч и ела. При държавните гори в Кюстендилска и Пернишка област са засегнати над половин милион куб.м дървесина само за миналата година.

Горските са категорични, че върховият корояд расте като геометрична прогресия. „Ние не смогваме да осигурим пазар за дървесината, която изсичаме от него, а той вече се е разпространил на други места. Пораженията са по белия бор, който вече е изпълнил предназначението си преди години – да укрепва почвата тук в района от ерозия и свлачищни процеси, сега вече трябва да се мисли за създаване на широколистни култури“, коментират горски служители. „Върховият корояд е насекомо, което обича топлото, а сега промяната на климата и по-високите температури благоприятстват развитието на това бръмбарче, което се размножава два пъти в годината“, обясняват от РДГ-Кюстендил. На този етап единствената алтернатива е сечта на изсъхналите гори.