Временният шеф на общинската болница в Дупница д-р Д. Недин си купи дом в града, чака от засада да се вмъкне за постоянно в шефския кабинет

 Доцентът е известен сред колегите си като кибритлия, на съвестта му тежи счупената ръка на д-р Радой Милев от МБАЛ – Благоевград

Анестезиологът д-р Александър Германов от Благоевград: За мен д-р Недин е със съмнително психично състояние

 

Росен Тимчев  

Шефът на общинската болница в Дупница д-р Димитър Недин си е купил жилище в града. Той се установил в жк „Бистрица” и тайно се надява да запази ръководния пост в лечебното заведение, съобщиха източници на вестник „Вяра”. Недин нашироко тръби, че е временно на поста в болницата, но тайно се надява да е вечен. Затова зорко следи дали има кандидати за постоянен управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, конкурсът е насрочен за вторник, издадоха от екипа на общинската болница. Все още в деловодството на община Дупница няма подадени документи от желаещи да оглавят затъналата болница. Така се оказва, че Недин чака от засада да запази поста си, тъй като на последната сесия ОбС – Дупница гласува кметът Методи Чимев да удължи договора му, ако няма кандидати за поста.

Д-р Бонев

 

Факт е обаче, че досега Недин не е предприел нищо за финансовата стабилизация на болницата. В момента той се разпорежда с над 1 млн. лв. заем, изтеглен от общината за покриване на задължения. Все още не е стартирано обособяването на медицински център и аптека в болницата, както препоръча Общинският съвет.

 

Йордан Никулчин /отдясно/

Временният управител на общинската болница в Дупница д-р Димитър Недин, който успя за кратко време да направи лечебното заведение тема №1 в страната, се оказа забъркан в няколко скандални случая в различни болници през годините. Хирургът – активист на БСП, е познат като кибритлия сред колегите си. Това най-добре знае физически д-р Радой Милев от МБАЛ – Благоевград. Милев влиза в конфликт с доц. Недин, който блъска на земята колегата си и чупи ръката му. Спорът избухва след реплика на д-р Недин към постъпил пациент на носилка с думите „Пак ли ми карате труп?”. Заради конфликти и интриги с колеги и странно поведение Недин напускал повечето си работни места. През годините той минал през болниците в Благоевград, Сандански, Петрич и т.н.

Д-р Александър Германов

Анестезиологът д-р Александър Германов от МБАЛ – Благоевград, който е работил с Недин, открито споделя мнението си преди време: “За мен д-р Недин е със съмнително психично състояние, поведението и реакциите му са абсолютно неадекватни! Това мнение не е само мое, а на колеги от хирургичния корпус и от терапевтични отделения. При обсъждане на пациенти той се държи крайно неетично, обижда грубо с думите “идиоти”, “боклуци”. Този човек страда от някаква параноя, мислейки, че той е най-велик. С цинични думи обижда колегите си, всичко това става пред очите на персонала и пациентите. Много хора са стресирани от неговото поведение. Въпреки многократните разговори и правени опити досега няма резултат. Той е причината хирурзи да напуснат благоевградската болница и да отидат в частната болница ПУЛС”, пише сайтът „Югозапад”.

Д-р Кирилов

 

„Разбрах, че като зам.-директор на болницата в Благоевград доц. Недин вече успял да се забърка и в съмнения за източване на Здравната каса чрез надписани пътеки и процедури, за което на МБАЛ – Благоевград са налагани сериозни санкции и е била обект на дълги проверки, при които лекари са били разпитвани като престъпници”, припомни бившият временен управител на болницата в Дупница Росен Тимчев. Недин е съдействал за поръчков репортаж срещу него в БТВ.

Тимчев недоумява как въпреки скандалната репутация на доц. Недин той беше поканен и назначен за завеждащ отделение в дупнишката общинска след специално организиран конкурс за длъжността и с препоръката на общинския съветник от ГЕРБ д-р Йордан Никулчин. Последният гарантирал за колегата си пред болничното ръководство, въпреки че Недин е известен в региона като активист на БСП и запален русофил.

„След назначаването му на работа в Дупница като завеждащ отделение Недин поискал от ръководството цялостен ремонт на кабинета си, който бил извършен. Закупена била нова мебелировка – бюро, столове, диван, маса и секция. При даването на бонуси за добре свършена работа хирургът получил близо 1000 лв. върху заплатата си, за разлика от повечето свои колеги, които се задоволили с по 300-400 лв.”, разказа Тимчев.

„Всичко, което искаше той от ръководството, се изпълняваше винаги, получи ремонти и пари като бонус, уреди си платена командировка до Варна, уж да гледа някакви хирургични инструменти, и сега си позволява да говори по адрес на тогавашното ръководство! За поведението му в операционна зала нямам думи – то е викане, псуване на екипа и подхвърляне на инструменти!“ – сподели хирург от общинската болница.

Истината за болницата в Дупница е, че загубата от над 1 млн. лв. беше натрупана по време на дългото управление на Любомир Таушански. Той беше начело на болницата над 10 години с благословията на БСП. Местенцето в шефския стол на Таушански си беше резервирано за него въпреки влошаващите се финансови резултати. Таушански беше свален от поста едва след като болницата навъртя 1 млн. лв. загуба.

Работната група от общината констатира, че причините за наближаващия фалит е лошият мениджмънт, за който вина има както управителят Любомир Таушански, така и другите лица – Кирил Кирилов и Крум Бонев – заместници, както и ръководителите на отделения. Те се оправдаха, че не са могли да оказват влияние върху решенията на своя шеф, но логичният въпрос, който се натрапва, е защо не си подадоха оставките цели 10 години, ако са били в конфликт с него?

Нещо повече – през тези години общинската болница не е получавала нито стотинка от община Дупница, а сега за първи път общината начело с кмета Методи Чимев се ангажира пряко с решаването на финансовите проблеми на болницата. Предоставени бяха един милион лева, не бива да забравяме, че болницата нямаше да получи и 1 ст. кредит при тези финансови резултати. Това стана възможно с подкрепата на община Дупница. Община Дупница стана съдлъжник по кредити два пъти, за да получи умиращото лечебно заведение глътка въздух, но тази глътка въздух трябва да се използва от сегашното ръководство на общинската болница, то трябва да направи необходимите реформи и да преструктурира нейната дейност, защото когато дойде време да се правят вноски по кредитите, ръководството на болницата отново ще се дръпне назад, както се дръпна за кредита за енергийна ефективност. Въпросът е защо никой от болницата не реагира, когато се правеха енергоспестяващите мерки и санирането, а реагира, когато трябва да плаща за него, когато дойде първата вноска от 8 хил. лева.

След една година ръководството на болницата, и по-специално д-р Недин, отново ли ще вика националните медии, отново ли ще облича тениска на президента Путин с надежда някой да помогне свише или сега ще направи всичко необходимо, за да преструктурира болницата и да я направи добре функциониращо лечебно заведение?, питат се дупничани.

Недин беше потърсен за коментар, но отказа.