Дупнишкият танцов ансамбъл „Актавис” и певиците тамбуристки на читалище „Миньор” в Бобов дол 3 часа играха, пяха и свириха за чужденци

bty

Танцьорите в Пловдив

 Хореографите Воин и Галя Войнови, певицата Димана Боянова и тамбуристът Боян Боянов обучиха 40 гости от цял свят на нашенски хора и песни

Хореографът Воин Войнов и неговите възпитаници обучават чужденците на нашенски хора

 

Ансамбъл “Актавис” от Дупница и приятелите им самодейци към читалище „Миньор 2006” – Бобов дол, трогнаха с български народни песни и танци почитатели на нашенския фолклор от цял свят. Формациите от Дупница и Бобов дол получиха поредно признание на 13-ия Международен фолклорен семинар, организиран от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В Града под тепетата дупничани и бобовдолци танцуваха, пяха и обучаваха на български хора и песни гости от Япония, Холандия, Германия, Белгия, Франция. На 25 юли възпитаниците на популярните дупнишки хореографи Воин и Галя Войнови и не по-малко известните им колеги в миньорския град Димана и Боян Боянови, които са и част от ансамбъл „Пирин” – Благоевград, изнесоха близо 3-часов концерт, а на следващия ден преподаваха хора и песни на около 40 чужденци.

Моменти от изявите

„Съвместният ни концерт беше 2 часа и 40 минути. Двете групи имаха по 7 излизания на сцената. Ние показахме танци от Дупнишки регион, както и каракачански, еврейски, цигански танци. Бобовдолци пяха автентични песни от Палакарията, Разметаница, Сапарева баня и Мръката (района между радомирските села Извор и Дрен). Като тамбурист Боян Боянов изпълни кукунешко хоро от Кюстендилски регион, а момичетата от тамбурашката група – ширто и кукунешко хоро.

Каракачански танц

Заедно с танцьорите за един ден ние преподадохме на чужденците най-трудните автентични хора от Дупнишки регион – селско мъжко, шопско за пояс, хоро „Копче” от Трекляно, копаница и др. Димана и Боян и техните певци и инструменталисти са успели да предадат 3 песни от Разметаница и Кюстендилско. На концерта бе един гост от Израел, който там се занимава с музика. Човекът ни поздрави и сподели, че нашите танцьори са представили страхотно стила на еврейския танц”, сподели Воин Войнов.

Цигански танц

Димана и Боян Боянови