САЩ взе ответни мерки след ракетния тест на Северна Корея, два американски бомбардировача прелетяха над Корейския полуостров

 

САЩ предприеха няколко ответни мерки след новия ядрен тест на Северна Корея, стана ясно през уикенда.
В петък през нощта Пхенян извърши второ изпитание на междуконтинентална балистична ракета, което доказва способността на Северна Корея да нанесе удар на територията на САЩ. Заради теста САЩ поискаха извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.
В нощта срещу неделя два американски свръхзвукови бомбардировача Б-1Б прелетяха над Корейския полуостров. Те са именно в отговор на извършените в последно време севернокорейски ракетни изпитания, съобщиха в комюнике военновъздушните сили на САЩ, цитирани от Ройтерс.
“Прелитането на бомбардировачите вчера е пряк отговор на ракетното изпитание от петък и предишното пробно изстрелване на ракета “Хвасон-14″ на 3 юли”, се казва в комюникето.
Американските власти съобщиха още, че са извършили нов тест на системата за противоракетна отбрана THAAD (Terminal High Altitude Area Defense). Според Пентагона операцията е преминала успешно.
Американската агенция за противоракетна отбрана съобщи, че в американския тест е изстреляна ракета със среден обсег от самолета “Еър Форс C-17” над Тихия океан. Авиационното звено на Аляска “установи, проследи и прихвана целта”, съобщиха военните.
Целта на системата THAAD е да прихваща и унищожава балистични ракети с нисък и среден обхват още докато са извън атмосферата или веднага след като са навлезли в нея през последната фаза от своя полет. Тя обаче не може да спре междуконтинентална балистична ракета.

В петък междуконтиненталната балистична ракета на Северна Корея измина разстояние от 1000 км, преди да падне в Японско море.

Междувременно, американският президент Доналд Тръмп изрази в туитър дълбокото си разочарование от Китай и бездействието му спрямо Северна Корея, предадоха световните агенции.
“Предишните американски лидери дадоха възможност на Китай да печели стотици милиарди долари годишно от търговия, но той не прави нищо със Северна Корея за нас, само говори. Няма да допуснем това да продължава повече. Китай може лесно да реши този проблем”, пише президентът, цитиран от БТА.
От своя страна, властите в Северна Корея обявиха в неделя, че тяхното последно изпитание на междуконтинентална балистична ракета в петък е остро предупреждение към САЩ заради тяхното желание да наложат нови санкции на Пхенян.
Това съобщи севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Франс прес. Северна Корея уверява, че ще отвърне в случай на военна провокация от страна на Вашингтон.
“Тестът на междуконтинентална балистична ракета този път целеше да изпрати остро послание на САЩ, които умножиха безразсъдните изявления, които френетично размахват заплахата на санкциите и които водят кампания, целяща да упражни натиск върху Корейската народнодемократична република”, се казва в съобщението на КЦТА.
Според експерти изпитанието от петък е било очевидно по-мощно от това на 3 юли. Те смятат вече, че севернокорейските ракети може на теория да достигнат източния бряг на САЩ, в това число и Ню Йорк, отбелязва Франс прес.
Изпитанието на ракета на 3 юли породи вълна от международно безпокойство относно военните способности на КНДР. Оттогава САЩ упражняваха натиск за налагане на санкции от страна на ООН и на американския Конгрес срещу Пхенян. Миналата седмица нови наказателни мерки срещу Северна Корея бяха гласувани в Сената.
В изявление на севернокорейското министерство на външните работи пък се отправя призив към САЩ да сложи край на “глупавата мечта” да навреди на КНДР.
“Ако янките посмеят отново да размахат ядрената заплаха над тази земя, то КНДР ще ги научи на обноски, като използва стратегическа ядрена сила”, се казва в изявлението на външното ведомство.