Нападения в дискотеки в Германия и Турция с жертви и ранени

 

Българин е сред пострадалите в Констанц, стрелбата не е терористичен акт

 

Две нападения в нощни клубове в Германия и Турция бяха регистрирани в неделя. Първо, около 4.30 ч. през нощта местно време нападател уби жена и рани други четирима души в нощен клуб в Констанц, а после загина. Около обед в неделя пък бе съобщено, че подобен инцидент се е състоял и в нощен клуб в Бодрум, в Турция, където група въоръжени мъже убиха един и раниха други трима.
Докато в Германия бе обявено, че не става въпрос за терористичен акт, за мотивите за стрелбата в Турция все още няма никаква информация.

Стрелбата в Констанц най-вероятно е по лични причини 

Неизвестен нападател уби жена и рани четирима души при стрелба в нощен клуб в град Констанц, разположен в югозападната част на Германия, предаде АФП.

Гост на заведението открил огън срещу посетителите снощи, съобщиха от полицията на провинция Баден-Вюртемберг.

34-годишният мъж първо застрелял жена и ранил тежко трима души вътре в заведението, след което ранил един полицай при престрелка със силите на реда пред дискотеката. Самият той бил прострелян и починал по-късно в болница, се добавя в съобщението, цитирано от БНР.

Специални части и хеликоптер са изпратени на мястото на инцидента в индустриален район в града, тъй като не е било ясно дали стрелецът е действал сам или е имал съучастници. Мотивите за нападението не са известни засега.

Атаката е извършена около 04:30 ч. местно време. Започнато е разследване по случая.

Първоначално не бяха известни мотивите за нападението. В неделя около обяд обаче германската полиция съобщи, че не вярва стрелбата в нощния клуб в германския град Констанц да е била терористичен акт.

“Ние не приемаме, че това е акт на тероризъм”, каза полицейският говорител Фриц Безикофер пред новинарския канал NTV, цитиран от БГНЕС. “34-годишният нападател е иракски гражданин, който не е търсил убежище в Германия”, добави той. Полицейски източник, цитиран от Франс прес, е посочил, че е много вероятно да става дума за “любовна афера”.

Нападателят, иракчанин на 34 години, е живеел в района от 15 години. Според очевидци на нападението, цитирани от германски медии, стрелецът носел автоматично оръжие. Те казват, че дискотеката е била препълнена в момента на стрелбата. Вътре имало много швейцарци, тъй като градът се намира на границата на Германия със Швейцария и през уикендите много швейцарци ходят там.

В петък кандидат за убежище уби с нож един и рани шестима души в супермаркет в северния град Хамбург. Директорът на магазина разказа пред „Билд”, че извършителят е започнал да “ръга всички наред”, крещейки междувременно “Аллах е велик!”. След извършеното престъпление мъжът избягал от магазина, но свидетели видели накъде е тръгнал и сигнализирали полицията. Така той бе задържан.

Властите по-късно съобщиха, че нападателят е бил известен с ислямистките си възгледи и че е бил психически нестабилен.

“Вбесен съм от ужасната атака, която отне живота на един гражданин на Хамбург днес. Това, което най-много ме ядосва е, че извършителят е човек, който е поискал защита от Германия, а после обърна омразата си срещу нас”, коментира кметът Олаф Шолц.

Думите на Шолц потвърдиха твърденията на някои германски медии, които съобщиха, че нападателят е 26-годишен мъж от арабски произход, който е пристигнал в страната в търсене на убежище.

В събота германската полиция съобщи, че заподозреният действително е бил известен на властите като ислямист.

“Той е известен като ислямист, но не и като джихадист”, каза вътрешният министър на провинция Хамбург Анди Гроте. По неговите думи, макар и да има признаци на ислямистки мотив за нападението, заподозреният е страдал от психологически проблеми и това ще се разглежда като една от причините за атаката.

Сред пострадалите е и българин

Сред пострадалите при инцидента в клуб “Грей” в Констанц е и български гражданин, съобщиха в неделя следобед от полицията в града на външно министерство.

Германските власти са информирали българското консулство, че българинът не е пострадал при стрелбата, а се е наранил при създалата се ситуация на уплах. Полицията не е пожелала да даде допълнителна информация и данни за пострадалия българин.

Съгласно германското законодателство негови лични данни може да бъдат предадени на българските власти само при изразена от нашия сънародник изрична молба.

Генералното консулство ще продължи да бъде в контакт с местните органи на реда и ще информира за ситуацията. Дипломатите ни са получили инструкции от София да оказват максимално съдействие на пострадалия и неговите роднини при нужда.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация по случая, могат да го направят на телефоните на генералното консулствопо на България в Мюнхен: +49 89 171 176 14 и +49 89 171 176 15. Дежурен телефон в извънработно време: +49 172 888 10 56.

Един убит и трима ранени в Бодрум

Най-малко един човек загина, а трима са ранени след стрелба в нощен клуб в Турция, предаде агенция “Анадолу”, цитирана от БГНЕС.

Според информацията, група въоръжени мъже са нахлули в заведение в Бодрум.

Жертвата е 22-годишният Фуркан Сай. Ранените са хоспитализирани. Мотив за нападението не се посочва. Полицията издирва нападателите.