Бизнес елитът на Банско кове съдбата на курорта, бившите кметове Александър Краваров и Петър Баряков умуват рамо до рамо над проблемите на града

 

 

Бившите кметове Баряков и Краваров

Другите едри птици, накацали по банките в ОбС – шефът на хотелиерите Малин Бистрин, шефът на ВиК за региона Костадин Загорчин, Благой Кишев шеф на горското в Добринище…

 

Георги Думанов, Петър Баряков и Александър Краваров, зад тях – Костадин Дурчов и Костадин Атанасов.

 

Кои са най-големите играчи в Общинския съвет на Банско? Кой кой е, за какво се бори и какво се прави?, питат на редакционните имейли читатели на вестник „Вяра”.

Едни от най-силните фигури, допринесли най-много за развитието на Банско, а днес седят на първите банки в Общинския съвет, са бившите кметове на общината Петър Баряков и Александър Краваров. Баряков е първият кметът след падането на Тодор Живков. „Не беше лесно по време на първите години на прехода. По време на комунизма Банско беше едно от любимите места на първенците в държавата. Затова тук бяха построени доста неща. Посрещал съм много величия. Сега сякаш е по-трудно, защото големите инвестиции бяха направени по време на наследника ми Александър Краваров, в чийто екип бях заместник-кмет”, каза Петър Баряков. Той и Краваров дойдоха първи за общинската сесия, която започна в 9,30 в четвъртък. 15 минути преди старта на заседанието те бяха пред общината, здрависваха се с хората, купиха си и вестници.

Благой Кишев, Евгения Тренчева, Малин Бистрин, зад тях – Петър Галчев, Иван Тонин и Александър Весков

 

След тях в група дойдоха съветниците от ГЕРБ. Двамата бивши кметове се изявиха като домакини и посрещаха колегите си. Най-широка усмивка извади шефът на хотелиерите в града Малин Бистрин, собственик на хотел „Молерите”. Банскалии коментират, че негови хора подреждат кетъринга за всички гости в общината, предоставят услугата и за училищата, тъй като повечето нямат кухни. Гравитираща към него фирма, зареждала детските градини и училищата и храната била превъзходна.

„В Банско всички живеем на центъра, понеже е малък град. Тук всичко се знае, повечето сме роднини. Нормално е фирми на близки на управляващите да се грижат за звената в общината. Няма доказателства, че съветници печелят обществени поръчки. Това е позволено от закона, друг е въпросът дали е морално. Но ние не знаем дали извличат печалба”, коментираха хората по кафенетата на града.

Димитър Юлев и Димитър Русков

 

С Бистрин е и шефът на ВиК за Банско, Разлог, Белица и Якоруда Костадин Загорчин. Той сред най-състоятелните общински съветници. Негови хора са се борили за билбордовете по трасето между Разлог и Банско и сега ги дават под наем.

Сред герберите е и обичаната и амбициозна начална учителка Евгения Тренчева. „Тя има голямо бъдеще, скоро ще стане директор”, коментират банскалии.

Бивишият кмет Краваров разговаря с хората на площада.

 

Голяма тежест на Общинския съвет придава бившият шеф на горското в Елешница, сега дървен бос и председател на комисията по бюджет и финанси и председател на сдружение „Бъдеще за Банско”, Димитър Русков. По политическия път с него крачи европейският шампион по канадска борба Димитър Юлев. Те дишат във врата на герберите и местата им са точно зад групата на управляващите. Пред тях е съветникът Петър Галчев от ГЕРБ. Негова е една от най-посещаваните механи в Добринище. До него е Иван Тонин, а в ъгъла на втория ред до тях се е сгушил бившият гербер, който наскоро се отцепи, за да тръгне с „Воля” на Марешки, Александър Весков. Той има ски гардероб и отдава екипировка под наем. „Май е консултант на сторителна фирма, която прави ул. „Пирин”. Между Весков и градоначалника Икономов на последната сесия прескочиха искри. Весков се заяде за цената на квадратен метър за ремонта на същата улица, който в момента продължава, но се стори от друга фирма. Икономов уточни: „Новата фирма в момента реконструира улица „Пирин” за 207 лв. на кв. м, а преди цената беше 209 лв.”

Костадин Атанасов

С гарвановочерната си коса и черно сако изпъква на първия ред общинският съветник от ГЕРБ Благой Кишев. Любопитен щрих от неговата биография е, че той наследява поста шеф на горското в Добринище след пенсионирането на баща си.

В Общинския съвет цъфти и синът на бившия кмет на Добринище Кольо Сакарев. Той е сдружение „Бъдеще за община Банско”. Негов пръв приятел е герберът Иван Тонин, собственик на механа в Добринище. Тонин успя да се намъкне в местния парламент, след като кметът Георги Икономов изтегли общинския съветник Киризов за зам.-кмет. Гърба на тежката артилерия в ОбС Александър Краваров, Петър Баряков и Георги Думанов, бивш спортист и хотелиер, пазят съветниците от БСП. Това са Костадин Дурчов, бизнесмен и бивш зам. областен, и младият социалист Костадин Атанасов, който работи във фирма за алуминиева дограма.

Секретарят на общината Иван Кодев пък се оказа бивш служител на ДАНС, отскоро пенсиониран.

Петър Баряков поздрави на входа съветниците от ГЕРБ Малин Бистрин, Костадин Загорчин, Сакарев и Иван Тонин

Сакарев