(СНИМКИ+ВИДЕО) Опозицията не призна изборите във Венецуела, готви нови протести, най-малко девет  души загинаха в изборния ден

 

Подготвят се нови репресии срещу критиците на властта

 

Опозицията във Венецуела призова протестите да продължат и отказа да признае избраното в неделя Учредително събрание. В изборния ден бяха убити най-малко девет души, а според опозицията вотът е изцяло манипулиран от режима на президента Николас Мадуро.

“Ние не признаваме този фалшифициран процес, за нас той не съществува”, заяви опозиционният водач Енрике Каприлес. Той призова за шествия срещу “клането” и “изборната измама” и за протест в Каракас в сряда, когато трябва да заработи Учредителното събрание.

Каприлес определи вчерашната неделя като черен ден за Венецуела и каза, че вината за това носи “болната амбиция” на президента Мадуро.

Според опозицията най-малко 15 души са убити във вчерашния изборен ден, но засега са потвърдени 9 жертви. Сред жертвите е и един от лидерите на опозицията – 30-годишният Рикардо Кампос.

Венецуелските изборни власти съобщиха, че през вчерашния ден над 8 милиона души са гласували за свикването на конституционно събрание, практически осигурявайки по този начин неограничени правомощия на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела на президента Николас Мадуро – над два пъти повече в сравнение с оценките на независими експерти и опозиционни водачи, които посрещнаха съобщените данни с възмущение и насмешка.

Мадуро иска Учредителното събрание да пренапише конституцията, като така ще заобиколи законно избрания парламент, в който опозицията спечели огромно мнозинство, и ще подготви основите на бъдещ диктаторски режим. Освен това Мадуро се опитва да избегне явяването на президентски избори в края на 2018 г, които най-вероятно би загубил заради повсеместната мизерия в страната.

Опозицията призова за бойкот на вота и отказа да издигне кандидати.

За последните четири месеца на протести и сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност във Венецуела са убити 113 души, а почти 2000 са ранени. Една от последните жертви е 19-годишен младеж, убит при протестна демонстрация в щата Мерида.

Мадуро продължава репресиите

 

Николас Мадуро настоя избраното вчера Учредително събрание да свали имунитета на парламентаристите от опозицията, за да бъдат съдени.

“Стига толкова, вече саботираха Учредителното събрание, трябва да се сложи ред (. . .) Ще трябва да бъде свален депутатският имунитет на всеки, който се налага”, каза той.

Президентът не уточни мотивите, с които ще се прави това, но срещу опозиционните депутати редовно се отправят обвинения в “парламентарен държавен преврат” и подбудителство към насилие по време на демонстрациите, които разтърсват страната от четири месеца насам.

Мадуро заплаши освен това “да отнеме мандата” на главния прокурор Луиса Ортега, дългогодишна чавистка, която скъса връзките си с правителството и се нареди сред основните му противници.

Мадуро отново предложи “общонационален диалог” с цел решаване на тежката политическа криза, в която затъва страната. Той заяви, че е готов да се състезава с опозицията на изборите за губернатори, насрочени за 10 декември.

“Това е най-великият вот за Боливарската революция от 18 години насам”, заяви Мадуро на площад “Боливар” в центъра на Каракас по повод на вчерашните избори.

Той изрази пренебрежение към осъдителната реакция и заплахата със санкции от страна на САЩ. “Не ни пука какво казва Тръмп! За нас е важно какво казва народът на Венецуела!”, заяви президентът.

Конфуз с гласуването на Мадуро

 

По-рано той изпадна в неловка ситуация, след като при опит да гласува вчера изборната му карта не бе разпозната от електронния четец, предаде ДПА. В социалните медии бе разпространено видео, на което се вижда как президентът слага картата си в четеца и на него се изписва: “Такъв човек не съществува или картата е невалидна”.

Телевизията предаваше на живо как гласува президентът, но камерите бързо бяха изключени, щом се разбра за техническата грешка, добавя ДПА.

Мадуро след това отиде да гласува в работническо предградие в източен Каракас заедно със съпругата си Силия Флорес.

Властите и опозицията описваха по различен начин изборния ден. Мадуро и приближените му съобщаваха за дълги опашки и голяма избирателна активност в цялата страна, а водачите на опозицията, както и вестник “Насионал” публикуваха снимки на празни изборни секции.

Опозиционната Коалиция на демократичното единство призова за бойкот на изборите и не издигна нито един кандидат за учредителното събрание.

САЩ разкритикуваха изборите

 

Съединените щати остро осъдиха изборите за учредително събрание във Венецуела и заявиха, че ще предприемат “бързи и силни мерки” срещу правителството на президента Николас Мадуро, съобщи Франс прес.

Съединените щати осъждат тези избори, които поставят под заплаха правото на венецуелския народ на самоопределение, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

“Съединените щати подкрепят народа на Венецуела и неговите конституционни представители в усилията им да възстановят истинската демокрация и процъфтяването в своята страна. Ще продължим да предприемаме бързи и силни действия срещу архитектите на авторитаризма във Венецуела, включително срещу онези, които участват в Националното учредително събрание в резултат на вчерашните подправени избори”, гласи декларация на Държавния департамент.

   

ВИДЕО: