С панихида и събор в м. Чалин валог – Банско, почете 114-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

 

Кметът Г. Икономов: Стотици героични банскалии последваха порива си за свобода

 

С отслужване на панихида в черквата „Света Троица” в Банско бе дадено началото на тържественото честване на 114-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Десетки миряни, жители и гости на планинската община се събраха пред паметника „Банско помни героите!”, за да засвидетелстват своята почит към всички народни герои.

„Преди 114 години 30 хиляди български въстаници се изправиха срещу 400 хиляди турски войници и влязоха в над 300 сражения в името на разпокъсаното ни Отечество. Зад тази суха статистика стоят човешки съдби, стоят над 15 хиляди опожарени български къщи, стоят стотици обезлюдени села, стоят съдбите на хиляди изклани, отвлечени и обезчестени. Стоят имената на героичните банскалии, последвали порива си за свобода в името на майка България!”, заяви в словото си кметът на Банско Георги Икономов.
Гости на тържествата бяха народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев и Атанас Стоянов, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, Бисер Михайлов – областен управител на област Благоевград, и заместникът му Иван Стоянов.

В знак на преклонение и признателност бяха положени венци и цветя от градоначалника на Банско Георги Икономов, гостите на тържеството, признателни граждани и организации. Специално за честванията в Банско министър-председателят на Република България Бойко Борисов изпрати венец, който също бе поднесен на паметника.