Жители на Поповяне без вода в най-големите жеги! Кирил, Темелко и Евтим Александров: Къпем се с канчета, докога водният шеф Никола Нитов ще си затваря очите?!

Никола Нитов

Секретарят на кметството в самоковското село Невена Арсова: Общината не ни отпуска пари за нови тръби, ВиК да тръгнат по дворовете и да контролират поливането на градините

Жители на самоковското село Поповяне изпокапаха без вода в най-големите летни жеги. Потърпевши подадоха сигнал в редакцията на в. „Вяра”, че отново страдат от липса на вода и са принудени като в Средновековието да се къпят с канчета и легени по дворовете. Те се оплакаха, че не могат да ползват пералните и бойлерите си.

Невена Арсова

„В кой век живеем, къде са управниците, които избираме? Докога шефът на ВиК – София област, Никола Нитов ще си затваря очите? Настояваме да ни се реши проблемът. Докога ще се кара така безотговорно от страна на властимащите?“ – питат жители на селото, решени да напишат сигнал и до всички министерства. „Правиха сонда в полето преди години по времето на предишния кмет Константин Беров.

Не знам дали работи. Може би е малък капацитетът на резервоара. Нямам представа каква е причината за безводието. Едната вода се събира от Витоша и там е резервоарът на селото. Просто си е малко водата. Може би решението е нов, по-голям резервоар. Някога от Верила копахме на доброволни начала, направи се водопровод, запушиха се тръбите и сега… Имаме бойлер на дърва, няма налягане, водата не може да се качи, не се ползват перални. В горния край на селото няма вода“ – сподели Кирил.

„Бойлери и парални не може да се ползват, зимата има вода, сега не. Но това не е от сега. Не зависи от кметицата, а от времето“ – сподели Мария.

Кирил, Темелко и Евтим Александров също разказаха за безводието в селото. „Помпата върши работа, но работи няколко часа и след това почива. Има си режим помпата. В последно време помпата прави проблеми. Тия дни по цел ден нямаше вода. По принцип, понеже се полива през лятото, помпата не може да смогне“ – сподели Темелко. „Вариантите са по някоя от европейските програми да се намерят средства и да се възстанови старият водоизточник. Срамота е да няма вода, от всички страни сме заградени с планини. Защо да няма вода, отдолу има подпочвени води колкото искаш. Понеже съм чужденец, ми викат: „Малко чист въздух, па искаш и вода!“

„Няма налягане и няма вода. През лятото е ужасно. Тука сме 120-130 човека, а идват и софиянци. Има помпа, дали нещо не е аварирала?“ – питат се жените в Поповяне.

Потърсихме веднага и официалната позиция. В кметството на селото потвърдиха, че има проблеми с водата. „Има проблем с водата, защото много поливат хората. Пускат маркучите по цял ден. Не е причина помпата, всичко си работи. В събота и неделя, като дойдат софиянци, съвсем няма вода“ – сподели пред в. “Вяра“ Невена Арсова – секретар на кметството в Поповяне.

„Единствено ВиК може да реши проблема. Трябва да тръгнат от ВиК по къщите и да видят какво става с водата, да започнат да съставят актове. Не може да се полива с питейна вода! Водата е кът в световен мащаб. Който иска да си полива градината, трябва да си има в градината бунар“ – категорична е Арсова

„Кметицата подмени тръбите, но общината трябва да ни отпусне средства за целия водопровод, тръбите са много стари. Пускали сме докладни до община Самоков за смяна на целия водопровод, тръбите са много стари. Общината не ни отпуска средства. До шефа на ВиК – София област сме подали писмен сигнал, че в село Поповяне има проблеми с водоснабдяването. Това беше още в края на месец юли. Отговор нямаме“ – сподели още Арсова. “Всичко сме потърпевши“ – казват в село Поповяне. Всеки ден хората идват в кметството и ни се оплакват.

От кметството уведомиха също, че ЧЕЗ вече свързва ромската махала в селото със законен ток.