Лют спор в ОбС на извънредна сесия: 10 декара от двора на Профилакториума в Перник станаха частна общинска собственост заради 140 000 лв. заем, кметът Церовска: За да туширам спекулациите, след погасяване на кредита ще върнем предишния статут на земята

Кметът на Перник Вяра Церовска на вчерашната извънредна сесия

 

От 32 766 139 лв. капиталовите средства бяха увеличени с 658 867 лв. до 33 425 006 лв., включен е допълнително основен ремонт на работни помещения в Профилакториума

Промяната на правния статут на 10 декара от двора на пернишкия Профилакториум стана причина са бурни дебати в пленарната зала на Общинския съвет на извънредното заседание вчера.

Докладната на кмета д-р Вяра Церовска собствеността на терена да бъде променена от публична общинската недвижима собственост в частна, предоставена за управление на общинското търговско дружество „Многопрофилна болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация”, срещна отпор от съветниците от групата на БСП, които абсолютно неоправдано нападнаха градоначалника и управителя на Профилакториума д-р Йорданка Александрова, че предлагат стъпка, която ще е само началото в една бъдеща неизгодна за общината и болницата евентуална продажба за жълти стотинки на въпросните 10 декара. Въпреки че промяната на статута е повече от наложителна, тъй като с терена ще бъде гарантиран заем от 140 000 лв., който иска да изтегли здравното заведение, левите скочиха, превеждайки от девет дерета вода, според присъстващи на сесията, нападайки кметската управа и посрещайки на нож всеки опит, базиран на здравата логика, в подкрепа на докладната. Накрая предложението на общинския съветник Милан Миланов, прието и от д-р Церовска, в решението на ОбС да бъде добавено, че след издължаването на кредита кметът отново ще промени правния статут на терена от частна в публична общинска собственост, поукроти страстите. Които впрочем се разгоряха още с предходната точка първа от дневния ред на извънредната сесия, касаеща искана от градоначалника корекция на поименния списък на капиталовите разходи на общината и накарала опозицията да подскочи в здрав отпор.

Мярката за извършените промени е в частта „целеви средства“ и се налага заради намалена стойност при сключване на договори за проектиране и строителство след проведени обществени поръчки, посочва в докладната си кметът Церовска. Тя информира съветниците, че от началото на 2017 г. са разплатени 51 783 лв. задължения по договори за завършени обекти от предходни години и по запорни съобщения на частни съдебни изпълнители. Тези обекти не са включени в поименния списък на капиталовите разходи. Непредвидено са изработени и два проекта след сигнали на граждани – за връзката между улиците „Железничарска и „Отец Паисий“ и за ремонта и рехабилитацията на пътния надлез на ул. „Иван Вазов“, който е в много тежко състояние и представлява реална опасност за живота и здравето на перничани. Общата им стойност е 38 280 лв. Кметът Церовска поясни, че допълнително в списъка е включен основен ремонт на работни помещения в Профилакториума, където е извършен ремонт на сградата по програма-фонд „Условия на труд“ към МТСП. И от който всъщност тръгна скандалът.

Както винаги пръв подскочи общинския лидер на БСП и председател на групата на левицата Кирил Леонов. „След като общината има нужните средства за ремонт на Профилакториума, не приемам, че трябва да залагаме терена за още един заем, тъй като лично аз смятам, че това крие огромен риск. Тлябва да намерим такова решение, което да гарантира, че утре при евентуално неиздължаване на кредита въпросните 10 декара да бъдат продадени срещу смешната цена от 7 евро на квадратен метър”, заяви Леонов.

Кметът припомни, че капиталови разходи за ремонта са едно, а съвсем различно е да се помогне на здравното заведение да си заплати за подновяване на материалната база. Тя допълни, че гаранцията за заема за вземанията от болницата от общината, чиито размер е 240 000 лв годишно.

Предложените промени в капиталовия списък са минимални и вследствие извършените компенсаторни промени не се променя рамката на собствените бюджетни разходи в размер от 2 639 172 лв., обясни кметът. Въпреки това съветниците от БСП продължиха да държат на своето предложение парите, предвидени за ремонт на здравното заведение, да бъдат използвани за изграждането на пътен възел „Марина бара” например. То не бе прието от мнозинството в минипарламента тъй като става дума за съоръжение на път, който е републикански и това трябва да бъде направено от Агенцията „Пътна инфраструктура“.

„От 29 години съм лекар и познавм много добре структурата на здравеопазването в Перник. Абсолютно наясно съм, че за да работи Профилакториумът така, както трябва според изискванията, стандартите и очакванията на хората, той трябва да има по-добри условия. Затова дадохме възможност на здравното заведение да вземе този заем. Но за да няма опасения и спекулации по тази тема, че земята може да бъде продадена, нека ОбС да задължи кмета след изплащане на заема да внесе докладна, с която отново да бъде върната земята като публично-общинска собственост“, заяви Вяра Церовска и гарантира, че ако е на тази позиция ще си поеме ангажимента.

В крайна сметка от 32 766 139 лв. капиталовите средства бяха коригирани на 33 425 006 лв. Разликата е 658 867 лв.

На извънредното заседание на пернишкия ОбС вчера местните законотворци дадоха съгласието си да бъде удължен срокът на предварително съгласие на минипарламента за удължаване срока на предварително съгласие за изработване на ПУП за преустройството на сгуроотвала „Кудин дол” и за провеждане на извънредно засездание на Асоциацията на ВиК.