Кирил Чолаков, Борислав Ранков, Емил Павлов, Златомир Огнянов и Стойчо Джиков от Дупница спасиха израелско семейство с 4 деца, изгубило се под връх Крива соспа в Рила

Дупнишкият отряд на ПСС

 

Доброволецът Емил Павлов: Туристите бяха на 2 100 м височина, с леко измръзване, но успяхме да им помогнем

Планинската спасителна служба (ПСС) в Дупница помогна на закъсали туристи от Израел с 4 деца. Малко след полунощ в сряда доброволците Кирил Чолаков, Борислав Ранков, Емил Павлов, Златомир Огнянов и Стойчо Джиков са спасили семейство от Израел, изгубило се в Рила. Двамата родители и четирите им деца тръгнали от хижа „Рилски езера” към хижа „Иван Вазов”, но объркали пътя. След като сериозно се отклонили, успели да подадат сигнал за помощ.

Част от участниците в спасителната акция – Борислав Ранков (на преден план) и Емил Павлов (зад него)

За поредната животоспасяваща акция разказа Емил Павлов, който освен доброволец в отряда на ПСС е и говорител на Районната прокуратура в Дупница. „Получихме сигнала към 23,45 часа преди полунощ, за 15 минути се събрахме и тръгнахме. Към 2,30 успяхме да намерим туристите. Бяха под връх Крива соспа, на 2 000 – 2 100 метра надморска височина. Бяха с лека хипотермия (измръзване). Дадохме им дрехи, сладко, за да се вдигне кръвната им захар. Бащата имаше и травма на дясното коляно, но можеше да ходи. След като им оказахме необходимата помощ, бяха свалени с линейка в града. Към 5,50 часа благополучно бяха пристигнали в Дупница и са добре”, обясни Павлов.

Стана ясно, че това лято дупнишките спасители осъществили няколко акции, при които помогнали на туристи без опасност за живота.