Петричани коментират: Мечки ли има в Петрич, фирмите не искат обществени поръчки за хиляди левове, скоро кметът Бръчков ще ги кани с бъклица

Андонов, Захов и Димитър Бръчков

“Растер-юг” на А. Муртов и Р. Костов с покана да сменя водопровод за 205 хил. лв., „Монолит 21 – Андонов и Захов” взема ремонти по детски градини за 33 хил. лв. в общината

„Мечки ли има в община Петрич, та нито един бизнесмен не ще поръчки за хиляди левове?”, питат се петричани. Справка в Агенцията по обществени поръчки показа, че екипът на кмета Димитър Бръчков е поканил любимите фирми “Растер-юг” ООД и „Монолит 21 – Андонов и Захов” ООД да работят съответно по смяната на част от водопровода в Петрич и ремонтите по детските градини в общината, след като никой не е подал документи за участие в процедурите. Петричани коментират, че двете фирми и без това са обичайните заподозрени по обществените поръчки в общината, но вече явно чакат кметът Бръчков с бъклица и китка да ги покани.

Обявлението на обществената поръчка показва, че “Растер-юг” ООД ще лапне поръчка за подменяне на водопровод в община Петрич на стойност 205 000 лв. В Петрич ще подменят етернитовите водопроводи на улични водопроводни клонове и прилежащи отклонения по няколко улици. Ремонтите ще обхванат Клон 1 – ул. „Тома Митов”, Клон 2 – ул. “Калабак” от ул. “Македония” до ул. “Стадионска”, Клон 3 – ул. “Стадионска”, Клон 4 – ул. “Н. Вапцаров” от ул. “Стадионска” до ул. “България”, Клон 5 – ул. „Г.С. Раковски” и ул. „Гео Милев”, и Клон 6 – ул. „Христо Смирненски”.

Общината е пуснала обществената поръчка за мащабния ремонт още през април заедно с ремонти на клон 9 – ул. “Струма” от ул. “Бабуна” до ул. “Битоля”, клон 10 – ул. “Ал. Стамболийски”, от ул. “Васил Кънчев” до ул. “Бяло море”, клон 11 – ул. “Родопи”, Клон 12 – ул. “Пирин” от ул. “Рокфелер” до квартала; клон 15 – ул. “Места” от ул. “Свобода” до ул. “Цар Симеон”.

Никой обаче не е пожелал да се захване с ремонта от клон 1 до 6. Затова сега екипът на Димитър Бръчков пуска повторно поръчката, като вече са минали на пряко договаряне, за което е поканена именно благоевградската фирма.

Справка в търговския регистър показва, че предметът на дейността е „извършване на строително- монтажни работи и изработване на бетонови изделия.”

В доклад на независим одитор, който също е качен в Търговския регистър, четем, че фирата посочва за свои основни клиенти общините Благоевград, Петрич, Сандански, Симитли и Струмяни и фирмите „Монолитстрой – Чорбаджийски и Байкушев” – ООД, „Пиринстройинженеринг” ЕАД, „Монолит 21 – Андонов, Захов”- ООД, Пътно поддържане – Сандански” ЕООД, „ЕТ Марио Кирев- ФРЕЙ”, ЕТ „Методи Попов – Златолист” и други фирми.

Управители са Антон Муртов и Радослав Костов. Костов участва в дружеството с капитал 1250 лв., Муртов – 2500 лв. Третият съдружник във фирмата е Костадин Костов, който също има дялове за 1250 лв.

Никой не е пожелал да се нагърби и с поръчката за ремонти в ДГ „Детелина”, гр. Петрич – сграда и околно пространство; ДГ „Детски свят”, с. Коларово, и ДГ „Детски свят”, с. Коларово, филиал с. Беласица, поради което тя също е прекратена. Така да извърши ремонтите е поканена „Монолит 21 – Андонов и Захов” ООД. Стойността на ремонта е 33 333,33 лв. без ДДС. Във фирмата участва ексдепутатът от ГЕРБ Митко Захов.

Юристи коментират, че прякото договаряне е облекчена процедура, критериите са по-занижени, изискваните документи са по-малко. Накратко – това е лесна процедура.