Съветникът от БДЦ в Сапарева баня Георги Тодоров: Собственици на павилиони около х. „Пионерска” строят незаконно, ако на Паничище лумне огън, пожарната не може да мине

Георги Тодоров
  • Общината дава под наем чрез търг 12 павилиона до лифта, наддаването тръгва от 150 лв. месечно
  • Земеделски стопани получиха картбланш да наемат маломерни имоти без конкурс срещу 20 лв./дка за 1 г.

Собствениците на търговски обекти, разположени в общински терени в района на хижа „Пионерска”, газят разпоредбите, като строят незаконно. За това бе алармирано по време на сесия на местния парламент в Сапарева баня при обсъждането на предложение за провеждане на таен публичен търг за отдаване под наем на поземлени имоти в горска територия – общинска собственост. Проблемът бе посочен от общинския съветник от БДЦ Георги Тодоров.

Общинските съветници дадоха съгласие маломерни общински земеделски земи да се отдават под наем без търг

Наемателите на обекти около хижа „Пионерска” правят каквото си искат. Не се съобразяват с никого. Ако на Паничище стане пожар, пожарната не може да мине, заяви Тодоров. Той предложи общината едностранно да прекратява договорите на нелоялните търговци, които освен всичко друго не плащали навреме наемите. Пояснено бе, че сред нарушителите е „Рила спорт” – фирмата, собственик на лифта.

Цитираният обект е на „Рила спорт”. Оградата е непосредствено до пътя и пречи, отбеляза кметът Калин Гелев.

150 лв. месечна начална цена определиха съветниците за 12 поземлени имота в горска територия – общинска собственост, които ще бъдат предоставяни след провеждането на таен търг. Терените, за които ще се проведе процедурата, са обособени за разполагане на преместваеми обекти, намират се в района на лифта за Седемте рилски езера и са по 12 кв. метра. Имотите ще бъдат отдадени под наем за 5 г. Общинският съвет прие пазарната оценка на имотите, изготвена от лицензиран оценител, която e 23,04 лв. за срок от 1 г. Терените бяха включени в годишната програма за управление на имоти – общинска собственост.

В програмата бе добавен и общински поземлен имот от 15,434 дка в землището на с. Ресилово, който ще бъде отдаден под наем. Определена бе и началната тръжна цена – 22 лв./дка годишно. Земята е частна общинска собственост, заявление да я вземе под наем за срок от 5 г., считано от 1 октомври 2017 г., е подал Петър Лазаров от Дупница.

Земеделски производители ще могат да наемат без търг или конкурс маломерни имоти от общински поземлен фонд за срок от една стопанска година, решиха още съветниците. Стана ясно, че селскостопански производители са подали молби в общинската администрация за наемането на имоти с площ до 10 дка от 1 октомври т.г. Приета бе и годишната наемна цена – 20 лв./дка, която е като миналогодишната.