Министър Петкова: Хората да бъдат спокойни за цените на тока

 

В рамките на посещението в Македония бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на природния газ, каза енергийният министър Теменужка Петкова по БНТ. Коментирайки документа, гостенката в студиото посочи: „Това е сериозна крачка напред в двустранните отношения в областта на енергетиката и изграждане на евентуална газова връзка между двете страни”.

За хъб “Балкан” Петкова посочи, че проектът е разработен в сътрудничество с Европейската комисия, която стои сериозно зад този проект. Подкрепата за проекта е безрезервна, каза тя. Министърът допълни, че е получено официално писмо от ресорния комисар Мигел Канете. “Наред с това има интерес от други наши партньори, които са заинтересовани от пренос на газ за и през България”, добави тя.

За либерализацията на пазара на ток министърът в третото правителство на ГЕРБ припомни, че процесът бе отлаган с години. “Българските граждани не трябва да се притесняват, защото това означава конкуренция и монополът на трите дружества ще падне”, категорична бе тя.