Млад герой, който се сражавал заедно с кюрдските сили в Сирия, се е самоубил, за да не стане заложник на джихадистите от „Ислямска държава“.

Това е заключението на разследване, цитирано от Би Би Си.

20-годишният Райън Лок от Чичестър е загинал през декември, сражавайки се в редовете на Силите за защита на народа (СЗН) в Ракка. (Тези кюрдски отряди са ядро и основен военен фактор в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили – СДС – бел. ред.)

Когато бил ранен и обграден от джихадисти на ИДИЛ, Райън насочил дулото към себе си, за да избегне плен и „ужасяваща и мъчителна смърт“ според изводите на разследването в Портсмут, Южна Англия.

Близките му го помнят като „грижовно и обичливо момче“. Бивш готвач без военни умения, той казал на семейството си, че е на почивка.

След като разкрил, че не отива на екскурзия в Турция, както близките му смятали, Лок поддържал връзка с тях чрез Фейсбук Месинджър. Той им пратил снимки и новини от военното си обучение, но им спестил, че участва в боеве. Но след като изгубил връзка с него, баща му Джон Платър, намерил в интернет снимки. Терорист от ИДИЛ стоял над тялото на сина му в северния сирийски град Ракка, смятан за „столица“ на терористичната групировка.

Следователят Дейвид Хорсли съобщи, че Лок е бил ранен в крака, което го излагало на опасност да попадне в ръцете на „жесток и безмилостен“ враг.

Хорсли добави: „Той не е бил склонен да допусне това и използвал собственото си оръжие, за да избегне залавяне. Това може да бъде разглеждано само като смело действие“.

Следователят нарече Лок „героичен млад човек и добави: „Той е умрял, вършейки нещо, в което явно е бил страстно убеден“.

Патологът, помагал в следствието, каза, че причина за смъртта на Райън Лок е една единствена огнестрелна рана в главата.

Майката на Лок – Кетрин, сподели, че преди да замине, младежът споменал колко лоша е ситуацията в Сирия, но „това не беше нещо, което той постоянно да коментира“. Тя обаче се постарала да не реагира негативно, да не би да наруши отношенията със сина си. Казала му: „Гордея с теб, но – за Бога, прибери се жив и здрав“.

 

снимка

Бойци от Сирийските демократични сили, в които ядро са СЗН

 

 

Please follow and like us: