Кметът на Петрич Д. Бръчков кани фирмата на Иван Стойчев от София да контролира изграждането на градски парк за 67 000 лв.

Димитър Бръчков

67000 лева плаща общината в Петрич за упражняване на авторски надзор на строително-монтажните работи, свързани  подобряване на градската среда в един от кварталите на града за място, отредено за градски парк. Обществената поръчка е подписана от кмета Димитър Бръчков и е пратена директно на столичната „Ния дизайн” ЕООД, представлявана от управителя Иван Костадинов Стойчев.

Дружеството трябва да даде офертата си до 14.08.2017 г. Договарянето за определяне условията на договора съгласно изискванията пък ще се проведе два дни по-късно. В договарянето трябва да участва законен представител или надлежно упълномощено лице на „Ния дизайн” ЕООД, уточняват от общинската управа. Срокът за изпълнение на поръчката съвпада със срока на строителството на обекта, предмет на проекта. На по-късен етап процедурата може да се обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията в десетдневен срок. От общината обясняват и защо именно изпращат поканата до столичното дружество. Те се позовават на разпоредба от Закона за авторското право и сродните му права, според която проектите, картите, схемите, плановете и други, отнасящи се до териториалното устройство, са обект на авторско право и това право възниква за автора му със създаването на съответния проект, план, карта или схема. Съобразно изискванията на Закона за устройство на територията за законосъобразното осъществяване на строителните работи възниква необходимостта от упражняване на авторски надзор. Предвид на това най-целесъобразно се явява възлагането на поръчката чрез договаряне без обявление на същия изпълнител, осъществил проектирането, обясниха от общинската управа.

Новият градски парк е на стойност над 4,8 млн. лева и се финансира чрез “Устойчиво и интегрирано градско развитие” по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Проектът предвижда цялостно обновяване на терен, отреден за градски парк в центъра на Петрич.
Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца. Общата стойност е в размер на 4 852 000.99 лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ.
За проектант бе избрано ДЗЗД “Консорциум Петрич Проект 2014″, с водеща архитектурно бюро”Ния дизайн”.