След най-големия Маунтин байк парк и полет с парапланер „Бороспорт” предлага на туристите в Боровец и школа по алпинизъм и катерене

 

Мартин Маровски и Виктор Варошкин учат на тънкостите всички любители на адреналина

 

Жега е и все повече хора търсят прохладата на планината. От „Бороспорт” пък са подготвили куп забавления в к.к. Боровец. Всеки може да открие най-подходящия начин за релакс сред природата.

За любителите на адреналина са на разположение първият и най-голям Маунтин байк парк и полет с парапланер. Традиционно е търсенето на пешеходни турове и маршрути до известни местности в региона, както и забавления за възрастни и деца във въжения град „Бороландия”, игри на открито, конна езда, посещение на ловно стопанство „Искър”.

Любопитството ни се запали обаче, като научихме за една програма, стартирала през лятото на 2016 г .

„Borovets climbing & mountaineering“ е най-новото попълнение към разнообразните активности и услуги в Боровец. Курортът предлага курсове и занимания по катерене и алпинизъм, разнообразни туристически програми, планинарство в истинската му същност, виа ферати, преодоляване на технични ръбове и участъци посредством използване на базов катерачен инвентар и много други услуги.

„Бороспорт” и професионалистите от Школа по алпинизъм и катерене Мартин Маровски и Виктор Варошкин са двигателят, който движи екипа от специалисти, осигуряващи и гарантиращи вашите красиви мигове в планината.

Мартин Маровски e член на Управителния съвет на клуб КЕС  „Планински ангели“ – Ловеч. Той е комплексен алпинист и катерач с над 23 години опит в планините на България и света. Три пъти е носител на престижната годишна награда за алпинизъм на БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм) за 2011, 2013 и 2016 г. Има над 20 изкачвания на вр. Монблан 4810 м от всички страни, включително и от юг през най-трудните алпийски маршрути.

Виктор Варошкин е роден в Самоков. Също е член на Управителния съвет на КЕС “Планински ангели”. Носител е на годишната награда за алпинизъм на БФКА  за 2013 г. Работи като HRS (Helicopter rescue specialist) при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2 и е първият лицензиран спасител в този тип дейност на територията на България. Изкачил е множество технически сложни традиционни маршрути на територията на Европа, както и едни от най-трудните в България. Автор е на едни от най-трудните спортно-традиционни линии в България.

За любовта към планината, катеренето и алпинизма ще ни разкаже нашият съгражданин Виктор Варошкин.

– Как се роди идеята да предлагате скално катерене в Боровец?

– Решението дойде в резултат на дългосрочната стратегия за разширение на спектъра от дейности в к.к. Боровец. Катеренето и техничното планинарство са следващ вектор на развитие в летния сезон.

– Има ли интерес към тази услуга? Какви хора предпочитат скалното катерене? Всеки ли може да опита?
– Услугата тепърва се очаква да търпи развитие. Скалното катерене и планинарството са достъпни за всеки ентусиаст, но комуникацията на тази услуга все още е трудна, тъй като скалите, макар и в близост до курорта, са незабележими за непосредствения посетител. Информация може да бъде получена от сайта или Borovets Adventure Center, който се намира в хотел “Рила”.

Друга трудност представлява широко застъпеното мнение, че скалното катерене трябва да бъде предхождано от катерене на изкуствена стена. Хубавата новина е, че такава планираме да направим в самия курорт. Тя ще бъде основната презентация на целия нов спектър от услуги, свързани с катеренето и алпинизма, както и повод те да добият популярност. Надяваме се 2018 година да разполагаме с тази атрактивна новост, която по всяка вероятност ще генерира силен тласък. Обсъждат се и идеи за ледена кула в непосредствена близост до пистите, по която да може да се практикува ледено катерене със ски обувки.

– Ти как се запали по алпинизма? Любовта към планината възпитава ли се?
Любовта към планината се възпитава, но най-вече е необходимо да се съхранява. Аз се запалих по “каналния ред” – от туристически походи в близост до върхове, които притежават високи отвесни стени. Те са достатъчен мотив за хора с не особено рационален начин на мислене.

– Разкажи нещо интересно за преживяванията ти в планината?
Преживяванията в планината трудно се поддават на достоверно разказване. Човек лесно се подхлъзва към излишен романтизъм или пък драматизъм. Най-интересното и особено преживяване в планината е преживяването на приятелството. Там то е единствената непроменлива.

– С какво Рила планина е по-различна от другите планини?
– Това, което за мен различава Рила от останалите планини, е завършената симбиоза между мекота и суровост, между зеленина и скали, с разнообразните пространства, които не подлежат на общ почерк. Сред останалите планини той е много характерен и познаваем.

Ето и катерачните обекти в Боровец:

Катерачен обект “Водохващането”

Местоположение: GPS 42.2537N 23.6003E

Брой маршрути: 19

Средна дължина на маршрутите: 25 m

Категория на трудност: 3a до 7a+

Надморска височина: 1450 m

Структура: гранит

Изложение: южно

Скална формация, разположена на около 100 м над коритото на река Мусаленска Бистрица, в близост до пътеката от курорта Боровец за хижа и връх Мусала. Тръгване от Информационен център “Бороспорт” в хотел “Рила”, разстояние около 20 мин. Мястото предлага добри условия за катерене, особено подходящо е през горещите летни дни. Маршрутите са екипирани за спортно катерене с болтове. Преобладават сравнително лесни маршрути с категория на трудност от 3а до 7a+. Удобен и приятен обект за катерене от напълно начинаещи до катерачи с относително средна проходимост.

Катерачен обект „Скалата на иманяра“

Местоположение: GPS 42.2534N   23.6002E

Брой маршрути: 10

Средна дължина на маршрутите: 27 m

Категория на трудност: 3c до 7a+, 7b

Надморска височина 1520 m

Структура: гранит

Изложение: южно

Скална формация, разположена на около 200 м над коритото на река Мусаленска Бистрица. След достигане на катерачен обект „Водохващането“ добре поддържана пътека в посока юг ни извежда до катерачен обект „Скалата на иманяра“. Обектът е кръстен така заради намерена стара дървена, най-вероятно иманярска стълба, водеща до характерни скални ниши в средата на скалата. Мястото предлага добри условия за катерене, особено подходящо е през горещите летни дни. Маршрутите са екипирани за спортно катерене с болтове. Преобладават както лесни, така и по-трудни линии. Някои от маршрутите са от две въжета дължина. Категория на трудност от 3c до 7a+, 7b.

Еднодневни алпийски изкачвания в най-красивите райони на Рила планина – Мусаленски и Мальовишки дял. Програмите по алпинизъм включват планинарски подход до алпийския маршрут на определен връх, акцент е самото катерене и прибиране вечерта в Боровец.

За по-амбициозните и можещи гости на курорта предлагаме алпийски маршрут по техен избор, съобразен с личните им възможности.

 

 

Тур Виа Ферата – “Мальовица”