Протосингелът на Софийска митрополия освободи отец Петър Стоименов като председател на църквата “Рождество Богородично“ в Самоков, поста поема отец Любомир Мишков

Отец Петър

 Отец Петър е разпределен на работа в селата Драгушиново и  Злокучене

 

Отец Любомир Мишков е новият председател на настоятелството на църквата “Рождество Богородично”, известна като Бельова църква в Самоков. Това стана ясно, след като бе получен сигнал от читатели, че храмът е затворен. Репортер на „Вяра“ на място установи, че портите на храма са заключени, на вратите има лепенки с два различни подписа и дата 03.08.1017г., 15ч.

Десетки хора звъняха в редакцията ни, учудени от лепенките на църквата, като споделяха: “За първи път виждаме черква, запечатана с лепенки и печати“. Въпросите им бяха: “Защо е запечатана Бельова църква, от кого е запечатена, ще отвори ли врати за празника на града, кой е разпоредил това нещо?“.

Събралите се пред църквата хора вчера разпалено коментираха затварянето и се чудеха на новината, че е назначен нов свещеник.

„Безспорно е, че храмът е един от най-хубавите в града, преобладаващото мнение бе, че всичко се прави от завист, други пък казват, че миряните, настоятелството и отец Петър са направили много“ – споделиха пред „Вяра“ самоковци.

Междувременно стана ясно, че отец Петър Стоименов, който досега работеше в Бельовата черква, е изпратен да служи в църквите на самоковските села Злокучене и

Драгушиново.

Официални източници съобщиха: “Бельова църква е запечатана, тъй като Софийската света митрополия е освободила отец Петър като председател на храма от 07.07 2017г. Протосингелът на Софийска митрополия анхимандрит Василий заедно с архиерейския наместник, с новия председател на храма, отец Любомир Мишков, и духовници от София затворихме временно църквата за проверка. Ще бъде извършен ревизионен и материален одит на храма и от вторник ще бъде отворен за празника на града“.

По неофициална информация миналата година за празника на града не са допуснати в църквата патриархът и владиката. Имало е заплахи за физичска разправия, което е довело до напрежение в църквата преди празника на града. Сега били предприети действия, за да не се провали празникът и тази година.

Самоковци се интересуват какви ще бъдат резултатите от извършената ревизия, макар че се говори, че Софийска митрополия не е затворила църквата по сигнал за финансова злоупотреба, а на база превишаване правомощия на свещенослужител на БПЦ. Самоковци коментират, че църквата е на всички и всеки трябва да помага да се грижи като за свой дом. Получихме уверението от официални лица, че храмът ще бъде отворен за празника на Самоков, ще има много гости от София и ще бъде отслужено съборно богослужение.