Планинари алармират: 4 джипа и 2 буса катерят като на офроуд туристи до Рилските езера, скубят по 15 лв. на калпак, в община Сапарева баня спят? 

Само Кирил Здравков има 6 яки коли и работници по трасето

Съседът на Гелеви в Ресилово Тачи върти паркинга до лифта, събира по 5 лв. на паркомясто

„Четири джипки и два буса, натоварени с туристи, бръмчат незаконно по трасето от хижа „Пионерска” до хижа „Рилски езера”. Вратата отварят срещу такса от 15 лв., като така правят конкуренция на лифта. Цената обаче не е закована и според предпочитанията на клиента може да порасне. Ако туристът иска адреналин и скоростно изкачване или слизане по неравното трасе, може да скочи и до 30 лв.

Шофьорите пък всеки ден почти се избиват за клиентите, в люта война са. Местните така са се разпасали, все едно общината им е бащиния. Единствен от собствениците на джипките е Кирил Здравков. Той има 6 яки джипки и един камион, има и работници по трасето. Той стопанисва и две от къщичките, от които продава мед, мармалад и др. Тези къщички са абсолютно незаконни”, споделиха сапаревобанци.

Община Сапарева баня, данъчни и останалите институции си затварят очите пред незаконната екстра за туристите, тръгнали към Седемте рилски езера.

„Тези джипки разказват играта на истинските планинари, тръгнали в планината пеша. Колите непрекъснато минават със страшна скорост и обгазяват, запрашават и застрашават хората. Правят въздуха много по-мърсен от този в столицата”, коментират опитни планинари. Те добавят: „Ако не може да се качиш в планината на собствен ход, т.е. да се насладиш на самия преход до върха, по-добре да не се качваш. На Езерата сме се нагледали на всякакви чудеса. Градски глезли се катерят, обути с токчета, горе се качват хора по джапанки. Да не говорим, че се ходи по къси панталонки и се чудят на преспите около Езерата”.

Хора, гравитиращи към Братя Галеви, пък са окупирали паркинга пред лифта и събират безотчетно по 5 лв. за паркомясто. „През уикенда е фраш от коли, по 300 на ден. По 5 лв. значи 1 500 лв.? Питаме се колко от тези пари са внесени в касата на общината?”, не спират да се чудят местните.

„Шеф на паркинга е мъж с прякор Тачи от село Ресилово – съсед на Братя Галеви. Той събира парите под крилото на един от най- яките гардове на бандитите, висок 2 метра. Тачи командва шест момчета, те казват кой къде да паркира, но не събират парите. До паркинга има и заведение – „Шатрата”. То се стопанисва от първия братовчед на сочения за собственик на лифта бивш политик Пламен Петров. Негова дясна ръка е Славейко Стайков, изпълнителен директор, който отговаря за хижа „Рилски езера”, лифта и „Шатрата”. Братовчедът на Пламен Петров е Иван. Той е от Хасково и често идва на място. „Шатрата” беше сглобена за един ден”, разказаха сапаревобанци.