Дупница търси помощ от други общини за приемане на отпадъците, зам.-кметът Красимир Георгиев: Самоков, Костинброд и Перник отказаха, изпратихме 7 писма с нови условия

Красимир Георгиев

 

Красимир Георгиев

 

Управата на Дупница отново иска помощ от други общини да приемат отпадъците на Дупнишка община. По информация на зам.-кмета Красимир Георгиев след отказа на Самоков, Костинброд и Перник да приемат отпадъците на Дупница от общината са изпратили нови 7 писма, включително и към тези общини, но вече при различни условия. Действията на екипа на кмета Методи Чимев са предприети след съвет, даден преди две седмици от представители на Министерството на околната среда и водите. От ековедомството дали съвет на дупничани да бъдат написани нови писма до 7 общини, в които подробно да опишат проблема. Сега са предложени и нови условия, при които да няма ощетени. Предложението се изразявало в това, че общината, която приеме отпадъка, ще има право да депонира същото количество отпадък в дупнишкото депо, след като бъде изградено.
Ако отговорите отново са отрицателни, уверението е, че отношение ще вземе и министърът на околната среда и водите и ще се срещне с кметовете на общини, в които има изградени депа. От общината поясняват, че в законодателството има още един краен вариант. Той предвижда обявяване на кризисна ситуация и определяне на депо, което да приеме отпадъка, с решение на Министерския съвет.

Проблемът с депонирането на отпадъците трябва да бъде решен до края на годината, тъй като след 1 януари 2018 година старото сметище трябва да бъде закрито, припомнят от общинската администрация.