Британски вестник: Германия си присвоява милиарди, предназначени за циганите в България и Румъния

В България има 750 000 цигани, които са  9,94% от населението.

 

 Страната трябва да разбере, че ако продължи да позволява тази липса на образование, проблемът ще продължава да се разраства, посочва немски министър

 

Германия се опитва да пренасочи към себе си милиарди евро, предназначени за интеграция на циганите в Румъния и България. Това съобщава британският вестник ”Дейли експрес”, позовавайки се на министъра за интеграцията в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп.

Щамп поясни, че е установил, че е “изключително досаден” отказът на двете държави от Източна Европа да използват финансирането от Европейския социален фонд. България и Румъния всяка година получават милиарди евро за подпомагане на циганските общности в двете държави.

В България има 750 000 цигани, или 9,94% от населението. Страната е отделила 7,4 милиарда евро за програмния период 2014-2020 г., като 5,2 милиарда евро идват от социалния фонд.

Румъния е отделила 22 милиарда евро, като близо 16 милиарда евро са от фонда за същия период. Парите са в помощ на 1,1 милиона цигани, които представляват повече от 5% от цялото население на страната.

Министърът каза още пред Westdeutsche Allgemeine Zeitung, че “тези средства трябва да са достъпни за градове като Дортмунд и Дуйсбург. В България циганите не са приети изобщо. Те са третирани като пета класа граждани. Там не е гарантирано образованието на децата”.

“България трябва да разбере, че ако продължи да позволява тази липса на образование, проблемът ще продължава да се разраства”, предупреди Щамп.

Щамп е заявил пред германската медийна група ВАЦ: “Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург”.

Британският вестник припомня, че Румъния не е успяла да използва дори една пета от общо 17,8 млрд. лири стерлинги за ромската общност, предвидени в предишната бюджетна рамка за периода 2007-2013 г.