Ужасени съседи от Самоков в сигнал до в. „Вяра”: Животът в бл. 1 на кв. „Възраждане” е ад заради ромите – плашат ни с убийство, изгониха вдовицата Сийка, кучето на Жокера вие като лудо, кметът, вместо нас да защити, прати комисия за защита на животните

Непрекъснато звъним на 112, кой ще ни помогне? От страх се прибираме само по светло, мятат секири и ножове, разбиват ни колите и мазетата

Има жалби до Вл. Георгиев, прокуратурата и полицията, но промяна няма, жалват се хората

Бл. 1 на кв. „Възраждане” в Самоков се е превърнал в дом на ужасите, живеещите ги е страх да си подадат носа навън, сигнализираха в редакцията потърпевши.

Владимир Георгиев

Според сигнала им роми гледали куче в общите части на етажната собственост, а доста съседи продали апартаментите си, за да се отърват от кошмара. „Оправия няма. Във входа с преобладаващо ромско население се виждат веднага изпочупени пощенски кутии, над елтаблото на третия етаж има оголени жици. Така е почти на всеки етаж, общите части са заградени с решетки, това разрешено ли е от закона”, питат хората в сигнала си.

„Непрекъснато стават разправии. В кв. “Възраждане“ сме забравени от управниците. Не се живее просто с това малцинство, с ромите, които на избори и за помощи са първи. А плащат ли данъци, ток и вода в нашия блок? Останахме в блока пет човека, постоянно ни заплашват с убийства и целият вход написахме жалба до прокурора, полицията и кмета“ – разказа жител на блока, чието име от съображение за сигурност запазваме.

„Дойде комисия от общината, не се представиха, казаха, че са от защита на животните. Салонът на входа, в който живеем, го преградиха. Една жена, вдовица, Сийка, заплашваха я много и тя отиде да живее на село. Синът на една от жените, живееща в апаратамент от нашия вход, е на 16 години, правят мърсотии с приятелите му и чупят из блока. Искат да напуснем жилищата си. „Казват ни – ще ви изтепаме. Животът ни е на риск. Чупят колите ни. Кучето на едно от семействата* на мъж, с прякор Жокера, лае и вие по цел ден и нощем. Пратихме жалба до кмета. Той прати комисия за защита на животните, която наредила кучето да бъде регистрирано. Имаме жалба и до прокурора. Той разпорежда Детска педагогическа стая и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни да се занимае с агресивните деца“ – споделиха още живеещите в блок 1 в кв. “Възраждане“. Дойде комисия от общината – за защита на животните, не за защита на хората. Пред входа си боядисват стари коли, има много авточасти, писахме на полицията да провери има ли наркотици, тия авточасти законни ли са. Никой не взима мерки и не ни защитава. Затова другата седмица ще търсим и други институции. От полицията ни казаха да търсим за помощ кмета Владимир Георгиев. Непрекъснато звъним на 112, кой трябва да ни помогне? Полицията идва сто пъти на място. Кварталният на Седми квартал е запознат, оправия нема. Ужас – постоянно ни заплашват. От страх всеки се прибира само по светло. Размятат секири и ножове, разбиват ни колите, всички мазета са разбити. Направиха мазало навсякъде. “ – безпомощни са хората. „Всеки ден в един от апартаментите се сменят наемателите. Правиха им актове и за каране на кола без свидетелство за правоуправление. Два пъти на едното момче му правиха грандиозни сватби. Плащат ли данъци ромите, с какво се занимават?“ – питат се хората. „Досега 40 година живяхме спокойно, този кошмар не е бил досега, вече не може да се търпи. Навсякъде около нас са роми, къде да вървим?! Ако сега реша да си продам апартамента, ще струва 15 000 лв., къде да ходя и къде да живеем?“ – плачат горко хората в квартала.

В Закона за управление на етажната собственост са фиксирани задълженията на собствениците, включително и по отношение общите части на сграда. Точно и ясно в закона пише какъв е размерът на глобата за нарушителите. Законът задължава собствениците да спазват санитарните норми. Ще наложат ли институциите в Самоков да се спазва законът и Наредбата за обществения ред? Защо се приемат документи от кмета и съветниците, а не се прилагат?“ – питат самоковци.

*Името на споменатото семейството се пази в редакцията