Проф. д-р Александър Чирков: Българинът трябва да спре да пуши и да започне да си мие зъбите

Проф. д-р Александър Чирков

 

Докато има избухливост, нетърпимост, желание за отмъщение, омраза, клюкарство – всичко това изтощава мозъка, казва известният кардиолог

 

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в света. Всеки мъж над 21 години трябва профилактично да изследва липидния си профил, същото важи и за жените в период на менопауза. Профилактиката, назначена от личния лекар, редовно трябва да включва и контрол на кръвното, мастния профил, кръвната захар, а в случай на отклонение пациентът да бъде насочен към специалист. Как да пазим сърцето си здраво, съветва пред в. “Доктор” най-известният български кардиолог и кардиохирург проф. д-р Александър Чирков. „Важно е всеки лекар да отдели за своите пациенти пушачи поне 15 минути в убеждаване да откажат тютюнопушенето. То е фактор номер едно за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания. Това не е загубено време. Хора с установени сърдечни проблеми е редно да откажат цигарите, защото невинаги медикаментозното лечение е достатъчно, за да се преодолеят рисковите фактори. За съжаление проблемът е особено актуален за нашата страна”, обясни специалистът.

– Проф. Чирков, според статистиката 60% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечносъдови заболявания. Излагат ли се сами българите на много рискови фактори?

– В България стресът е по-голям, отколкото в добре уредените държави. Допълнителен фактор е националната кухня, която включва употреба на много сол и мазнини. Всичко това определя по-високи нива на заболявания като артериална хипертония и исхемична болест. Високо е и нивото на тютюнопушене сред българите. За съжаление повсеместното тютюнопушене предполага и висока заболеваемост от ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), така че българинът е изложен на повишен риск и по отношение на белодробните заболявания. Често хората, най-вече пушачите, страдат от задух.

– Задухът може ли да бъде симптом и на сърдечно заболяване?

– Да, задухът често пъти се дължи на сърдечен проблем, но е много неспецифичен симптом. В случай на задух пациентът трябва да бъде консултиран и от пулмолог, и от кардиолог. Обикновено свързваме заболяванията на сърцето с една по-зряла възраст.

 – Пада ли възрастовият праг у нас на заболяванията на сърдечносъдовата система?

– Поради всички рискови фактори, които споменах, има подмладяване по отношение на хипертония, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт. Независимо от развитието на здравната мрежа и големия брой клиники, продължава да се наблюдава проблем по отношение на профилактиката, образованието и здравната култура.

– От какво боледуват българите?

– Ако българите си променят мисловната култура, ще видите, че ще има много по-малко болни. Но докато има избухливост, нетърпимост, желание за отмъщение, омраза, клюкарство – всичко това изтощава мозъка. А той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се започва – високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови заболявания и др. Като прибавим и това, че се тровим с лоша храна и с цигари, можете да си представите какво е положението. Най-лошото е, че в България хората само в устата си имат не милиарди, а трилиони бактерии. 10 пъти повече са бактериите в човешкото тяло, отколкото всички клетки в организма. Като се вземе това предвид, трябва всеки да си наложи да поддържа добра хигиена на устата – да знае как да си измива зъбите, винаги да си мие ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна. Докато това не стане навик при всеки, болестите ще побеждават. Българинът трябва да спре и да пуши…