Планинските спасители от Дупница остават без база на Седемте езера още поне година

 

Трета година продължава одисеята около изграждането на сграда за нуждите на Национален парк “Рила” в района на Седемте езера, която трябва да бъде и база за планинските спасители от Дупнишкия отряд №9. Както е известно, в началото на 2015-а година, Министърът във втория кабинет на Бойко Борисов на околната среда и водите Ивелина Василева отпусна сума в размер на 315 000 лева за изграждането й, а през месец август същата година бе проведена процедура по избор на изпълнител от НП “Рила”. Кандидат тогава не се яви, а процедурата бе прекратена. В следващите 2 години се видя пълно бездействие от страна на ръководството на Национален парк “Рила” по разрешаване на належащия проблем. Седемте езера се радват на целогодишен интерес от български и чуждестранни туристи, а районът е сред най-опасните в цялата страна. При всяка нужда, се налага мъжете от ПСС да пътуват от Дупница, което коства загубени 2 часа за туристите, изпаднали в нужда и не рядко коства човешки живот.

Zadupnitsa.com изпрати запитвания по темата, както до НП “Рила”, така и до МОСВ. От НП “Рила” отговор все още не е пристигнал, за разлика от Министерството. От отговорът им се потвърждава изводът, че НП “Рила” е бездействала 2 години по изграждането на въпросната база, време, напълно достатъчно за издаване на всички разрешителни, вземане на съгласувки, процедура по избор на изпълнител, и самите дейности по изграждането й. На практика, цялата процедура е стартирала от самото начало.

Публикуваме отговорът на МОСВ по темата без редакция. Zadupnitsa.com остава отворена да публикува и мнението на ръководството на НП “Рила”, в което да отговорят за несериозното си поведение по темата последните 2 години. Разбира се, ако благоволят да отговорят на нашето запитване, което се надяваме да не бъде след същия 2-годишен период.

А ето и отговорът на МОСВ: “Във връзка с наложили се промени в първоначалния проект, с вх. № НСЗП – 118/13.06.2017 г. дирекция „Национален парк „Рила“ е внесла в МОСВ уведомление за инвестиционно предложение (ИП) за „Изграждане на сграда за нуждите на управлението на национален парк „Рила“ и обслужване на посетителите в района на хижа „Рилски езера“, намираща се на територията на националния парк“.
За ИП се извършва приложимата процедура от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73/2007 г., изм. и доп.). В рамките на процедурата се изисква и становище от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ (БДЗБР), Благоевград по чл. 155, ал. 1, т. 23 от Закона за водите (ЗВ), както и за допустимостта на ИП спрямо режимите по ЗВ и в утвърдените планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнения.
С писмо с изх. № НСЗП-118/06.07.2017 г. дирекция „Национална служба за защита на природата” в МОСВ е изпратила искане за становище от БДЗБР в Благоевград. След получаване на становището от БДЗБР, МОСВ ще продължи процедурата по оценката за съвместимост на инвестиционно предложение за „Изграждане на сграда за нуждите на управлението на национален парк „Рила“ и обслужване на посетителите в района на хижа „Рилски езера“, намираща се на територията на Националния парк”.

На практика още поне година, доброволците от ПСС-Дупница ще бъдат като автомобил на “Бърза помощ”, поемаща към адрес с…2 часа закъснение. Ако безхаберието в НП “Рила” продължи, и след година отново няма да има резултат.

От началото на месеца, само в уикендите има дежурни спасители в района, които нощуват… на “Пионерска”. Разходите по преспиването на доброволците от ПСС се поемат от БЧК. Всекидневно осигуряване от БЧК на спасители в най-опасния район е невъзможно поради финансовите разходи. Идната събота е големия празник на “бялото братство”, на който се очакват над 3500 последователи на Петър Дънов.