40% ръст в продажбите на апартаменти в град Сандански за 2016 г.

При направената съпоставка на данните за 2015 г. и 2016 г. се забелязват много интересни моменти – ръст на броя сделки от 2% за Стара Загора /1727 сделки за 2015 г. срещу 1753 – за 2016 г./ до 310% за град Царево /97 сделки за 2015 г. срещу 398 – за 2016 г./.

За четворката водещи градове ръстът е, както следва:
– София – 17% /19150 сделки за 2015 г. срещу 22416 – за 2016 г./;
– Варна – 29 % /5180 сделки за 2015 г. срещу 6697 – за 2016 г./;
– Пловдив – 16% /4877 сделки за 2015 г. срещу 5671 – за 2016 г./;
– Бургас – 32% /3070 сделки за 2015 г. срещу 4056 – за 2016 г./.

Само няколко града имат отрицателен ръст на броя сделки – Раднево, Чирпан и Бяла.

Как стои град Сандански в тази класация?

Нещата изглеждат оптимистично – ръст от цели 40%, които идват от съотношението 231 сделки с апартаменти за 2015 г. срещу 324 – за 2016 г.!

Очевиден е стремежът да се търси алтернатива на депозитите, „паркирани” в банките срещу почти нулеви лихви.

На пазара в града излязоха много купувачи-българи, които решиха да задоволят най-сетне собствените си жилищни потребности, защото стана ясно, че не се очаква лихвите по депозитите да се покачат в близко бъдеще, нито пък цените на имотите да достигнат ново дъно.

За инвестиции в недвижими имоти за град Сандански е доста трудно да се говори, защото търсенето на имоти под наем е на ниво, което позволява изплащане на инвестицията от наеми за период не по-малък от 16-17 години.

Наблюденията на агенция „АДРЕС” – кантора Сандански, показаха засилен интерес към покупка на апартаменти в града, като основното търсене беше за тристайни и по-големи двустайни жилища.

Стигна се дотам, че се правеха списъци с чакащи кандидат-купувачи, които имаха определен бюджет, срещу който на пазара не се намираха подходящи имоти.

Свръхоптимистичните очаквания на продавачите, живеещи вече години със сладките спомени от времената преди началото на кризата през 2009 г., задържат цените на голяма част от апартаментите в курортния град на нива, които определено отблъскват българските купувачи.

Основната част от продавачите все още се надяват на платежоспособни чужденци, които да дойдат и да купят имотите им на цени, далеч надвишаващи тези, на които реално се сключват сделки в града.

За съжаление на продавачите и за радост на брокерите основните купувачи през последните 3-4 г. са българи. Това са клиенти, които целенасочено търсят имоти за постоянно обитаване, а не за ваканционни цели. Част от тях искат да ползват жилищата си веднага, а други купуват имот, който реално ще обитават след няколко години, когато дойде време децата им да ходят на училище в града.

Интерес буди и фактът, че част от българите, желаещи да се сдобият с апартаменти в Сандански, към настоящия момент работят и живеят в чужбина.

Купувайки жилищен имот в града, целта им е след време да го ползват със семействата си по предназначение, тоест да живеят в него, а не да го дават под наем.

Чуждестранните купувачи са пренебрежимо малък брой и може да се каже, че не са решаващ фактор за развитието на пазара на имоти в района.

По отношение на чужденците в Сандански наблюденията показват, че част от тях вече се превърнаха в продавачи, предлагайки за продажба апартаментите си, закупени в предходните години на по-високи, неконкурентни цени.

Естествено, сделки на такива цени трудно могат да бъдат осъществени, и след година-две предлагане на пазара имотите започнаха да се оферират на цени с до 10,000 евро по-ниски от първоначалните.

Дори и на такива ценови равнища тези апартаменти остават извън полезрението на повечето потенциални купувачи, защото се намират в типично ваканционни райони като м. Нишан Таши, м. Бански път и крайната част на кв. Смилово, близо до санаториумите.

В заключение бих искала да вметна, че където има добре развита икономика, има и приток на работници и служители, които наемат и купуват жилища, което наред с увеличения брой сделки води и до постепенно увеличаване на цените поради изчерпване на наличните имоти.

В град Сандански все още не се наблюдава такъв увеличен поток от хора, затова би било добре продавачите да се съобразят с обективната реалност, че най-голям брой сделки стават в четворката големи градове, и да коригират офертните си цени в посока надолу, ако искат да срещнат своя мотивиран купувач и да стигнат до сделка в по-кратки срокове.