63-годишният Любомир Палакарчев от Ярлово измина Ком-Емине за 7 дни!

Любомир Палакарчев

Истинска втора младост преживява дългогодишният ултрамаратонец Любомир Палакарчев, който е родом от Ярлово – най-отдалеченото село от Самоков в общината. Бай Любо, както с уважение го наричат негови приятели и почитатели, измина най-дългия маркиран туристически маршрут в България от връх Ком до нос Емине по билото на Стара планина за 7 дни, 12 часа и 50 минути. Постижението на нашия земляк е направо героизъм, като се има предвид, че той е на 63 години! Нещо повече, на времето му биха завидели и много по-млади планинари, които изминават пеш 600-те километра за средно 15-20 дни…
Любомир Палакарчев е истинска легенда в българския ултрамаратон. Негов, до скоро, бе най-дългогодишният рекорд на Ком-Емине. През далечната вече 1987 г. ярловецът преминава българската част на Стара планина за 5 дни и 14 часа. Постижението му бе недостижимо цели 28 години – до август 2015 г. Тогава Божидар Антонов смъкна с малко рекорда на 5 дни и 10 часа, а само месец по-късно най-добрият роден планински бегач в момента Кирил Николов-Дизела постави направо „нечовешки” рекорд, изминавайки трасето за 4 дни и 13 часа.
През това лято Палакарчев се включи в няколко маратонски и ултрамаратонски бягания – „Витоша” /100 км/, „Трявна Ултра” /141 км/, „Мальовица Скайрън” /19 км/…
След това той застана на старта на вр. Ком сам, с малка раничка на гръб – без съотборници, без помощ от треньори, медици и готвачи, без навигация… Без да тръби по медиите за своите намерения – само и единствено с огромно желание и мотивация да стигне до заветния нос Емине.
Е, в началото се поизгубил на няколко места, после горещините го поизмъчили, а много от срещнатите по пътя чешми били пресъхнали. Затова – отчитайки неточностите си веднага след като финишира, бай Любо даде заявка за ново преминаване на прехода – още следващия месец.
Чудите се защо? „Защото физически съм подготвен да се представя по-добре”, отговаря с умивка неуморният наш земляк, който поддържа великолепната си форма чрез гимнастика и всекидневно бягане по 10-15 км.
А ние му пожелаваме да е жив и да продължава да бъде вдъхновение за любителите на природата, спорта и сбъдването на мечтите.

 

 

 

 

 

 

 

 

vestnikpriatel