Кикбоксьорът Драгомир Кацаров измъкна от басейна в парк „Рила” в Дупница давещо се дете, спаси му живота

Драгомир Кацаров
  • Спасителят: Детето потъна при опит да преплува басейна на ширина, беше в безсъзнание на дъното, на 2, 20 м дълбочина, хората нямат култура на плажа, липсва им етикет, затова се стига до грозни гледки

 

Момче от с. Самораново живее втори живот, след като в петък потъна в големия басейн в дупнишкия парк „Рила”. 13-годишният Сашо бил на плаж с двама свои приятели от Дупница на неговата възраст. Тримата решили да преплуват басейна на ширина, но Сашо стигнал до средата и се озовал на дъното.

Кадри от басейна

Оцелял само благодарение на бързата намеса на спасителя Драгомир Кацаров, който извадил момчето от водата и му оказал необходимата първа помощ. Пострадалото дете беше прегледано и в Спешния център. Направен му е и рентген. Екип на „Вяра” разговаря с двете приятелчета на пострадалото момче, които бяха изключително притеснени. Едно от децата поясни, че давещият им се приятел е викал за помощ, но никой от хората, които са били на плажа и в басейна по това време, не се озовал.

За случилото се разказа спасителят и кикбоксьор Кацаров: „Не съм направил нищо необичайно, просто си свърших работата. Беше към 14 часа, бях си на поста и видях, че в дълбокото има група деца, които се опитват да преплуват на широчина басейна. Едно от децата не успя да го преплува и в средата, на дълбокото потъна, тръгна да се дави, очилата му паднаха на гърлото, притиснаха го и изгуби съзнание – от шока, от паниката припадна и потъна на дъното – дълбочината е 2, 20 м. Отидох, скочих, извадих го от дъното, издърпах го на сушата, изкарах го встрани на плочките, поставих го на едната страна върху ръката, опитах да му отворя устата, обаче си беше глътнал езика, стиснах го за челюстта, отворих му устата, издърпах му езика и той автоматично повърна, направих му масаж, той продължи да повръща и постепенно си дойде в съзнание. През това време казах на хората, дето са на плажа, да извикат линейка. Екипът дойде и лекарите си го поеха”.

Драгомир Кацаров е от с. Бистрица, помощник треньор по кик бокс в клуба в Дупница, където обучава около 40 деца. Негов треньор, а сега колега и шеф е председателят на местния клуб СК „Патриоти“ Кирил Чакъров. Кацаров е спасител на плажа в парка от 3 г., в които не е имало подобни инциденти.

„На 17 г. изкарах курсовете за спасител и на 18 почнах да работя. Това ми е трети сезон на тоя комплекс и е пръв инцидент за тези 3 г. стаж, уточни Драгомир Кацаров. Спасителят е категоричен, че децата не се държат адекватно на плажа и апелира: „Като цяло на децата им липсва култура, липсва им етикет. Не се съобразяват, скачат, има вероятност да паднат върху друго дете в басейна, пак да се стигне до инцидент. Получават се много грозни гледки. Би трябвало родителите да си следят децата, да се опитат да им създадат някаква култура, все пак това е обществено място и трябва да се съобразяват с всички. Не са единствени във водата. Децата нека просто да внимават и да избират необходимата дълбочина”.